Kultura

Slavica i Verica kao glumice u „7“

Presednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović i potpredsednica Vlade Verica Kalanović igraju, zajedno sa poznatim dramskim umetnicama, u predstavi "Sedam" koja govori o sedam aktivistkinja i boraca za ljudska prava iz celog sveta.

Reditelj i producent ove drame, koja se izvodi kao recital je Heda Kraic Šegren iz Švedske, koja je na konferenciji za novinare u gradskoj upravi Kragujevca istakla da je premijerno izvodjenje predstave "Sedam" u Srbiji zakazano za 21. oktobar, na sceni Knjaževsko-srpskog teatra.

Izražavajući zadovoljstvo što će biti uključena u program obeležavanja 21.oktobra u Kragujevcu, Kraic Šegren je rekla da je u protekle tri godine predstava "Sedam" izvedena širom sveta, kao i da su u njoj igrale kako glumice, tako i političarke.

Ova drama tiče se svakoga i u njoj se može prepoznati svaka žena, rekla je rediteljka iz Švedske i dodala da je revolucionalna dokumentarna predstava "Sedam" nastala na osnovu razgovora sa sedam aktivistkinja iz celoga sveta .

Kako je najavljeno, Đukić Dejanović igraće Marinu Pisklakovu-Parker iz Rusije, koja je uprkos ogromnim teškoćama uspela da 1993. godine u Rusiji pokrene prvi SOS telefon za žrtve nasilja u kući. Inicijativa te Ruskinje prerasla je centar ANNA, deo koalcije koja je pomogala više od 100.000 ruskih žena.

Kalanovićeva će igrati Hafsat Abiolu, borca za ženska prava iz Nigerije, kojoj su ubijena oba roditelja koji su se borili za demokratiju. Abiola je pokrenula Inicijativu za demokratiju, organizaciju koja mladim ženama iz cele Nigerije nudi obrazovanje i obuku iz menadžmenta. Kambodžansku aktivistkinju Mu Sokua igraće glumica Svetlana Bojković, dok će Mirjana Karanović igrati Muhtar Mai, aktivistkinju iz Pakistana koja je u osveti za uvredu časti postala žrtva grupnog silovanja i koja je bila primorana da u pocepanoj odeći prodje kroz svoje selo. Njena priča je došla na naslovne strane širom sveta, jer je Muhtar, umesto da prema običajima svoga naroda sebi oduzme život, svoje silovatelje izvela pred sud.

Glumica Gorica Popović igraće Inez Mekormak iz severne Irske koja se bavi pitanjima prava žena i ljudskim pravima.

Faridu Azizi iz Avganistana koja se tokom vladavine talibanskog režima borila protiv ugnjevatanja i marginalizovanja žena igraće glumica Ana Todorović, dok će takođe glumica Isidora Rajković igrati Anabelu de Leon iz Gvatemale koja je dobijala pretnje smrću zbog svoje borbe protiv korupcije i borbe za prava siromašinih, pre svega, žena.

Posle premijernog izvodjenja u Kragujevcu, predstava će biti prikazana 25. oktobra u Beogradu u Atelju 212. Prvo okupljanje i viđenje svih učesnica ove nesvakidašnje predstave zakazano je za sutra u Udruženju Kragujevčana u Beogradu.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend