Kultura

Srpskoj književnici nagrada za najbolju evropsku priču

Jelena Lengold dobitnica je Nagrade čitalaca Evropske unije za najbolju evropsku priču, saopštio je danas njen srpski izdavač "Arhipelag".

Lengoldovoj je nagrada za priču „Jasmin i smrt“, koju je na engleski jezik preveo Zoran Paunović, uručena sinoć na svečanosti povodom desetogodišnjice Evropske nagrade za književnost u dvorcu Belvedere u Beču. 

Nagradu su joj uručili Gernot Blumel, austrijski ministar za EU, umetnost, kulturu i medije, i Tibor Navračič, komesar EU za obrazovanje, kulturu, mlade i sport. Književni konkurs za najbolju evropsku priču raspisao je konzorcijum Evropske nagrade za književnost koji sačinjavaju Evropski savet pisaca, Evropska federacija izdavača i Evropska i međunarodna federacija knjižara i distributera, uz podršku Evropske komisije za književnost. 

Konkurs za najbolju evropsku priču raspisan je povodom 10 godina od osnivanja Evropske nagrade za književnost. Pravo učešća na konkursu imali su dosadašnji dobitnici ove nagrade. Oni su pozvani da napišu kratku priču na savremene evropske teme, a na konkursu je učestvovalo 36 pisaca iz 26 evropskih zemalja. 

Jelena Lengold je Evropsku nagradu za književnost dobila 2011. godine za knjigu priča „Evropski madjioničar“, koja je u međuvremenu prevedena na desetak evropskih jezika. 

Prošle godine dobila je domaću Andrićevu nagradu za knjigu priča „Raščarani svet“, dok je ove godine veliku pažnju čitalaca i kritike privukao njen novi roman „Odustajanje“, čije drugo izdanje za nekoliko dana izlazi iz štampe.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend