Kultura

Zabranjeni film osvojio Zlatnog medveda

Film "Nema zla" iranskog reditelja Mohamada Rasulofa kojem je zabranjeno da napusti Iran i čije je ostvarenje zabranjeno u toj zemlji, osvojio je Zlatnog medveda na 70. Medjunarodnom filmskom festivalu u Berlinu - Berlinalu.

Filmska ekipa bez reditelja dobila je ovacije na ceremoniji dodele. „Nema zla“ bavi se smrtnom kaznom koja je tabu tema u Iranu. Rasulof je koristio svedočenja dželata i porodica osudjenika.

Za Zlatnog medveda takmičilo se 18 filmova, od kojih su šest režirale žene ili bile asistenti reditelja.

Počasni Zlatni medved ove godine je uručen glumici Helen Miren.

Srebnog medveda za najbolju režiju dobio je južnokorejski reditelj Hang Sang Su za ostvarenje „The woman who ran“.

Predsednik žirija je ove godine bio glumac Džeremi Ajrons.

Festival su 20. februara otvorile glumice Sigurni Viver i Margaret Keli.

Tokom 11 dana festivala prikazano je 340 filmova. Filmska smotra zvanično se završava u nedelju, dan nakon dodela nagrada.

Medjunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan 1951. a od 1978. godine redovno se održava svake godine u februaru. Smatra se najposećenijim filmskim festivalom na svetu, sa 274.000 prodatih ulaznica godišnje.

Organizatori su ove godine povukli nagradu Alfred Bauer, nazvanu po bivšem direktoru festivala, nakon otkrivanja da je bio povezan sa nacizmom.

Na sajtu festivala već je saopšteno da će naredno 71. izdanje biti održano od 11. do 21. februara 2021.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend