Multimedia

U Srbiji pet miliona građana koristi digitalne servise, Viber najpopularniji

Digitalne servise na mobilnom telefonu prošle godine koristilo je oko pet miliona građana Srbije, a najpopularniji je bio "Viber" koga je koristilo 77 odsto ispitanika, pokazuje istraživanje agencije TMG Insights, koja je deo velike međunarodne grupacije Kantar.

Iza vibera nalazi se „Fejsbuk“ koga je koristilo 68 odsto ispitanika, treće mesto dele „Instagram“ i „Fejsbuk“ mesindžer sa 59 odsto, a četvrti je „Vocap“ koga je koristilo 55 odsto ispitanika, saopštila je agencija.

Polovina ispitanih građana čita vesti preko novinskih aplikacija na mobilnom telefonu, a mape, navigaciju i turističke aplikacije koristi nešto manje od trećine. Raste broj ljudi koji gledaju TV programe na mobilnom telefonu, kao i broj onih koji igraju igrice, dok izuzetno visok broj građana koristi desktop ili laptop računar, skoro 80 odsto.

Konzole za igrice ima oko šest odsto, dok pametne satove koristi tri odsto građana. Iako mali procenat građana ima najsavremenije digitalne uređaje i servise, kao što su pametni uređaji za domaćinstvo, uređaj za virtualnu stvarnost, pametne narukvice ili slično, u Srbiji taj broj iz meseca u mesec sve više raste.

Kantar je međunarodna kompanija za tržišna i društvena istraživanja i posluje u Srbiji više od 20 godina. TMG Insights je deo velike istraživačke grupacije Kantar.

Ova međunarodna kompanija za tržišna i društvena istraživanja, posluje u Srbiji više os 20 godina (bivši TNS Medium Gallup). Istraživanje se sprovodi na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Srbije, uzrasta od 15 do 65 godina na mesečnom nivou.

Intervju se obavlja licem u lice, u domaćinstvu ispitanika. Mesečno anketiranje obuhvata uzorak od preko 1.200 ispitanika, dok se na godišnjem nivou ispita više od 14.400 građana Srbije, piše u saopštenju.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend