Muzičke vesti

Rade, a ne primaju plate

U Srbiji nikakvu zaradu nije primilo 50.000 radnika, a njih 650.000 je dobija neredovno, tvrde sindikati. Koverat najduže čekaju zaposleni u prerađivačkoj i tekstilnoj industriji.

Platu u Srbiji, kako upozoravaju iz sindikata, ne prima skoro 50.000 zaposlenih, dok 650.000 radnika svoju zaradu dobija sa zakašnjenjem! Koverat, sa ionako skromnim primanjima, najduže čekaju zaposleni u prerađivačkoj i tekstilnoj industriji. I u Republičkom inspektoratu za rad potvrđuju da je ovaj loš trend u zamahu i da su glavne neplatiše poslodavci čiji su računi u blokadi.

Prema podacima iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, zaradu tokom proteklih meseci nije uopšte primilo najmanje 46.000 radnika, što je 4,5 odsto od ukupnog broja zaposlenih u Srbiji.

"Najteže je radnicima u proizvodnji, i to u drvno-prerađivačkoj i tekstiloj industriji, kao i onima u metalskom kompleksu" objašnjava Ranka Savić, predsednik ASNS. S druge strane, čak 650.000 zaposlenih prima zaradu sa zakašnjenjem od dva, tri i više meseci. Tako, ako izuzmemo javni sektor i državnu upravu, samo 17 osto radnika redovno prima platu.

Savićeva dodaje da se prvi put sindikati "razumeju" sa poslodavcima jer država svojim nametima potpuno otežava poslovanje svim preduzetnicima. Prema njenim rečima, visoka opterećenja kroz razne takse i dažbine, ali i neredovna naplata potraživanja i zahtevi da se porez plaća unapred, glavni su krivci za loš bilans preduzetnika, a samim tim i za manjak novca za isplatu zarada.

I Predrag Peruničić, direktor Inspektorata za rad, potvrđuje da su neisplaćene zarade najčešći razlog zbog kojeg se radnici žale na svoje gazde i dodaje da je za ovakve prekršaje predviđena kazna od 40.000 do milion dinara.

"Od početka ove godine izvršeno je 21.901 nadzora iz oblasti radnih odnosa, a podneto je 1.493 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. Najveći deo se odnosio upravo na neredovnu isplatu zarada" kaže Peruničić. Do sada je doneto 968 rešenja kojima je poslodavcima naloženo da isplate sve zaostale zarade.

Peruničić dodaje i da su najčešći slučajevi neredovnih isplata zabeleženi u preduzećima koja se nalaze u restrukturiranju, procesu privatizacije, kao i kod poslodavaca čiji su računi u blokadi.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend