Zanimljivosti

Ljudi vode poreklo od miševa?

Stvorenje nalik miševima koje se skrivalo u grmlju i drveću pre 160 miliona godina, navodno su daleki preci ljudi, smatraju naučnici.

Mali, krznati sisari živeli su u doba Jure na području koje je sada severoistok Kine – u vreme kada su dinosaurusi vladali zemljom.

Neverovatno dobro očuvani ostaci bili su zakopani u području bogatom fosilima u Liaoning provinciji koja je takođe iznedrila dokaze o pernatim dinosaurusima i primitivnim pticama.

Fosil nazvan Juramaia sinensis je najstarija otkrivena životinja iz grupe placentalnih sisara koji rađaju žive mladunce.

U istu grupu spadaju krave, pacovi, lavovi, tigrovi, psi, konji, kitovi i naravno primati.

Juramaia, dlakavo stvorenje veličine miša je fosilni dokaz vremena kada su se placentalni sisari razvili od drugih životinja iz grupe Metatheria, čiji su potomci torbari.

Paleontolog dr Ze Hi Luo iz Karnegi Muzeja prirodne istorije u Pitsburgu je rekao: „Juramaia je ili prababa tetka ili prababa svih placentalnih sisara koji postoje danas.

Analiza fosilnog skeleta pokazuje da je životinja bila vrlo pokretno stvorenje sa mogućnošću penjanja. To može da objasni kako su opstali tokom perioda dinosaurusa – tako što su se peli i krili u krošnjama drveća".

Istraživači kažu da fosil predstavlja novi kamen temeljac u nauci o evoluciji sisara koja je započeta 35 miliona godina pre nego što se ranije mislilo.

Ime Juramaia sinesis znači „Kineska majka iz doba Jure".

Fosil ima nekomletnu lobanju, deo skeleta i ostatke mekih tkiva poput krzna.

Što je najvažnije, očuvana je i Juramaina vilica i kosri prednjih šapa što je omogućilo paleontolozima da ukažu na bliža „rodbinska" svojstva sa postojećim sisarima, nego sa kengurima.

„Razumevanje početne tačke razvoja placentalnih sisara je ključna tema studije o evoluciji svih sisara", kaže dr Luo.

Datum evolucione podele – kada su se drevne vrste podelile u dve linije potomaka – je među najvažnijim delovima informacija koje su potrebne stručnjacima za evoluciju.

Moderne molekularne studije, poput metoda na bazi proučavanja DNK, mogu izračunati vreme evolucije prema takozvanom „molekularnom časovniku".

Pre otkrića Juramaie, tačka podele grupa Eutheria (placentalni sisari) i Metatheria (grupa koja obuhvata pretke kljunara i torbara) bila je nepoznata za istoričare evolucije.

Dokazi iz DNK pokazuju da je placentalni sisari trebalo da se pojave ranije u fosilnim nalazištima – pre oko 260 miliona godina.

Ipak, najstariji poznati pripadnik te grupe bio je Eomaia, životinja nalik na krticu koja je poticala od pre 125 miliona godina.

Otkriće Juramaie daje mnogo ranije fosilne dokaze koji potkrepljuju otkrića DNK i popunjavaju važnu prazninu u otkrićima o ranoj evoluciji sisara i pomažu da se uspostavi novi kamen temeljac evolucione istorije.

Juramaia takođe otkriva adaptivne osobine koje bi trebalo da pomognu pridošlim placentalnim sisarima da prežive u okruženju doba Jure.

Prednji udovi su mu prilagođeni za penjanje. Budući da je većina sisara iz doba Jure živela isključivo na tlu, njihova sposobnost da se popnu na drvo omogućavala im je pravovremeno bekstvo od opasnosti.

„Odvajanje placentalnih sisara od torbara vodila je rođenju živih mladunaca, koje im je u kombinaciji sa njihovim ranim prilagođavanjem na život u zaklonu krošnje drveća omogućilo evolutivni uspeh", objašnjava dr Luo.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend