Zanimljivosti

Moda za žene od pre šest milenijuma

Jermenski arheolozi su pronašli delove šarene ženske slamnate haljine za koju veruju da je napravljena pre oko 5.900 godina.

Drevni odevni predmet pronađen je tokom iskopavanja u jednom pećinskom kompleksu na jugu Jermenije gde su prethodno otkrivene najstarija kožna cipela i najstarija vinarija na svetu, stare 5.500, odnosno 6.100 godina.

"Ovo je jedini primerak odeće napravljen od tako drevnog biljnog materijala", objašnjava Pavel Avetisjan, direktor Instituta za arheologiju i etnologiju pri Jermenskoj akademiji nauka.

Delovi haljine, koje su datirali istraživači sa Kalifornijskog univerziteta, trenutno se nalaze na restauraciji, kazao je Avetisjan. "Čim budemo sastavili sve delove haljine dobićemo punu sliku onog što su žene nosile u 39. veku pre n.e.", dodao je on.

Avetisijan je napomenuo da su iskopavanja na nalazištu na kojem je haljina pronađena još uvek u početnoj fazi, te da se mogu očekivati još neka zanimljiva otkrića.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend