Zanimljivosti

Nema svadbe bez barem 5.000 evra

Prosečna svadba u prestonici za oko 150 zvanica mladence košta nekoliko hiljada evra. Svadbeni budžet ne bi smeo da bude manji od 5.000 evra.

Za te pare, treba platiti matičara, iznajmiti venčanicu, zakupiti restoran, rezervisati frizera, kupiti burme, odeću i obuću, štampati pozivnice, odvojiti novac za dekoraciju, darivati sveštenika, pronaći dobre muzikante i fotografe, pa tek onda okačiti ruzmarin na rever.

Novosti su istraživale, koliko bi koštala prosečna gradska svadba, sa 150 zvanica. Račun klizi od tih "skromnih" 5.000 evra, do čak 11.000 evra, opet, bez nekih ekstremnih zahteva i muzičkih zvezda.

Najskuplja stavka svadbenom budžetu je – restoran. Pa tako može da se prođe sa cenom od 15 evra pa do 75 evra po osobi. Prosečna cena je između 30 i 35 evra.

Za taj novčani iznos, nudi se predjelo, glavno jelo, dezerti, piće u neograničenim količinama. U nekim lokalima u tu cenu uračunato je samo piće domaćih proizvođača. U ponudi, pojedini hoteli i restorani kao poklon mladencima daju svadbenu tortu, ali i sobu za prvu bračnu noć.

"Danas se organizuju malo drugačije svadbe, kakve su se organizovale pre dvadesetak godina. U modu se vraća konzumiranje kvalitetnih rakija i vina. Takođe, sve više ljudi se odlučuje za švedski sto. Više nisu obavezne sarme", kaže Dragan Nikolić, konsultant za restorane i hotele.

Iznajmivanje venčanice je prava lutrija. Preporučuje se ozbiljan terenski rad, "naoštriti" cipele, pa od jedne do druge radnje. Cene se kreću od 300 do 1.000 evra, mada ima i onih koje staju i više hiljada evra.

Da bi neko postao "zakoniti muž i žena", ništa bez matičara. Ukoliko se odlučite u opštini da se "zakunete" na večnu vernost, za taksu treba izdvojiti nešto malo manje od 500 dinara. Ukoliko matičar dolazi u restoran ili neko drugo svadbeno mesto, treba izdvojiti oko 11.000 dinara.

Pored građanskog, veliki broj mladenaca se odluči da sudbonosno "da", kažu i pred bogom. U prestonici ima 58 pravoslavnih hramova i desetak rimokatoličkih i protestantskih. Tarifa u crkvi je oko 10.000 dinara, plus minus 2.000. Kako kažu, ko nema toliko da plati, neka da koliko ima.

Burme se mogu pazariti od 150 do 500 evra, naravno bez nekih skupih detalja. Cvetna dekoracija, kao i presvlake za stolice koštaju od 200 do 500 evra, pa do 1.200 evra. Štampanje pozivnica se kreće od 20 do 100 dinara po komadu.

Muzičari, koji svojom svirkom teraju goste da se popnu na sto i pevaju do zore, staju oko 1.000-1.500 evra. Ako, su kojim slučajem, bend koji iza sebe ima i neki CD, onda cena ide značajno gore. Fotografi i snimatelji su "najsavitljiviji" sa cenom. Njihove tarifa se utvrđuje brojem gostiju, specijalnim ponudama mladencima, ali bez par stotina evra, ni oni ne mogu da prođu.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend