Zanimljivosti

Pronađen okrugli sto kralja Artura?

Arheolozi u Škotskoj pronašli su ''kružnu strukturu'' ispod Kings nota u Stirlingu za koju veruju da bi mogla da bude legendarni okrugli sto kralja Artura.

Kings not, nekadašnje kraljevske bašte u blizini zamka Stirling, već godinama svojom misterioznošću i geometrijskim strukturama mame i posetioce i stručnjake.

Iako Not datira iz 1620-ih, veruje se da je centralno zaravnjeno uzvišenje mnogo starije i dovodi se u vezu sa kraljem Arturom, koji je vladao Britanijom krajem petog i početkom šestog veka.

Tim arheologa sa Univerziteta Glazgov sproveo je prvo neinvazivno istraživanje terena u maju i junu i otkrio da postoji "okrugla struktura" starija od onih vidljivih.

Istoričar Džon Harison iz Lokalnog istorijskog društva Stirlinga, koje je i iniciralo projekat, rekao je da su arheolozi locirali kružni jarak i druge strukture ispod Kings nota.

"Ovo otkriće pokazuje da se vrt nalazi na ostacima mnogo starijeg nalazišta i baca novo svetlo na tradicionalno verovanje da se u blizini nalazi okrugli sto kralja Artura", rekao je on.

Stotinama godina kolaju razne priče o misterioznim vrtovima, uključujući i onu da se tu nalazio okrugli sto oko koga je Artur okupljao svoje vitezove. Veruje se da deo nalazišta datira još iz Gvozdenog doba ili ranog srednjeg veka, a neki smatraju i da je tu bila rimska tvrđava.

Harison, koji 20 godina proučava Kings not, izjavio je da je reč o misteriji "koju dokumenta ne mogu da reše, ali bi geofizika mogla da pruži novi uvid u situaciju".

"Naravno, ne možemo da kažemo da je kralj Artur bio tamo, ali struktura koja okružuje centar Nota mogla bi da objasni priče i verovanja koja se vezuju za ovaj kraj", smatra on.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend