Zanimljivosti

Prve fotografije tajnog Titovog kompleksa

Kompleks Josipa Broza Tita u Kuparima još miriše na komunističku dekadenciju. Jovankina luksuzna vila, vinoteka u skloništu, bazeni, saloni... Ovako su zabranjeni grad u Kuparima, pored Dubrovnika opisali novinari „Jutarnjeg lista“.

Na oko pet hektara zemljišta smeštena su tri objekta – hotel Galeb i vile Borovka 1 i Borovka 2, poznatije kao Titova i Jovankina vila, piše "Jutarnji list", prva građanska redakciji čiji su novinari ušli u famozni kompleks ukupne veličine 20 hektara.

Vile leže u najlepšem delu kompleksa, odakle se pogled pruža ka otvorenom moru i Cavtatu.

Titova vila – Borovka 1 – velika je 1.150 kvadratnih metara i jedini je objekat u kompleksu koji je sređen.

Na prvom spratu vile nalaze se predsednički apartman, tri sobe i toalet, dok su u prizemlju trpezarija i kuhinja.

Nameštaj je, kako navodi hrvatski medij, dopreman nakon otpisa iz raznih vojnih zapovedništava. Apartman je najbolje uređen i u njemu je i kupatilo sa kadom iz 60-godina.

Komandant Doma Glavnog štaba Krešimir Maras rekao je da je u predsedničkom apartmanu u Titovoj vili više puta prenoćio bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić, aktuelna premijerka Jadranka Kosor jednom, a za vreme velikog požara tu je boravio i bivši premijer Ivo Sanader, ali nije prespavao.

Unutrašnjost Jovankine vile nije sređena. Borovka 2, veličine 850 kvadratnih metara, takođe ima apartman i četiri sobe. Tu je smešteno i nekoliko radnika kompleksa.

„Nema ovde nikakve ekskluzive. Pa u celom kompleksu nemamo ni pijaće vode", rekao je za „Jutarnji list" Maras.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend