Zanimljivosti

Zlato na Zemlju stiglo sa meteoritima

I dok cena zlata obara nove rekorde, istraživači Univerziteta u Bristolu otkrivaju da je ono na Zemlju stiglo iz svemira, zajedno sa kišom meteorita.

Zemljina kora i plašt sadrže daleko više zlata nego što bi se prema postojećim modelima formiranja planeta moglo pretpostaviti.

Britanski naučnici su analizirali neke od najstarijih stena na Zemlji i pokazali da je zlato zapravo metal koji je "uvezen iz svemira" i da je na našu planetu stiglo mnogo kasnije nakon njenog formiranja.

U studiji objavljenoj u časopisu Nejčer oni objašnjavaju da je tokom formiranja Zemlje, gvožđe potonulo u središte planete, čineći njeno jezgro, što je trebalo da se dogodi i sa plemenitim metalima.

U zemljinoj kori i plaštu ne bi trebalo dakle da bude siderofilnih elemenata. Budući da zlato često pronalazimo blizu same površine, moguće je zaključiti da je na Zemlju stiglo naknadno, u vreme kada se naša planeta potpuno ohladila, navode naučnici.

Merenjem izotopa u stenama na Grenlandu, starih skoro četiri milijarde godina, naučnici su uspeli da ustanove datum kada je iz svemira stigla "pošiljka" sa zlatom i povežu ga sa tzv. "terminalnim bombardovanjem" kada je na zemlju palo 20 milijardi milijardi tona asteroidnog materijala.

Zemlja je nastala efektom grudve snega ili akrecije pre 4,55 milijardi godina. Jezgro od gvožđa sa mešavinom plemenitih metala formirano je odmah potom, u roku od nekoliko miliona godina.

Sudar svemirskog tela veličine Marsa i Zemlje doveo je do nastanka Meseca i okončao formiranje naše planete. Da je zlata bilo na našoj planeti dotad bi se našlo zarobljeno u zemljinom jezgru.

Pre oko 3,9 milijardi godina, Zemlja je zasuta ogromnom količinom meteorita koji su na Zemlju doneli na tone zlata.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend