Društvo

U kesicama kafe i grašak, soja i žir: Od juna, uz nova pravila znaće se šta pijemo

FOTO: Envato elements ilustracija

FOTO: Envato elements ilustracija

U kesicama kafe na rafovima domaćih prodavnica može se naći više soje, graška, cikorije ili žira, nego osnovne sirovine, a ova praksa proizvođača i trgovaca trebalo bi uskoro da se okonča.

Tako bar propisuje Pravilnik o kvalitetu sirove kafe, proizvoda od kafe, srodnih proizvoda od kafe, kao i zamena za kafu, koji stupa na snagu od 31. maja. Posle tog datuma na ambalaži neće smeti da piše „kafa“ ukoliko u njoj ima ovih dodataka piše Euronews Srbija.

Ovakve mešavine proizvođači će od sada morati da označe na pakovanju i u zavisnosti od toga da li u kesici ima više kafe ili dodataka nosiće nazive „proizvod na bazi kafe“ ili „proizvod na bazi soje“ ili neke druge biljke. Skrob, koji sada može da se nađe kao sastavni deo kafe je po novim propisima potpuno zabranjen.

Baner Boom93 Android aplikacija

Novi Pravilnik usvojen je još u decembru 2020. godine, ali njegova primena odložena za 31. maj 2022. kako bi proizvođači imali vremena da usaglase svoju proizvodnju sa novim pravilima i prilagode se novom načinu deklarisanja.  Proizvođači, međutim, nisu u obavezi da sa rafova povuku kafu koja je puštena u prodaju pre stupanja na snagu novog propisa, već će oni moći da se prodaju do isteka roka trajanja.

Ministarstvo poljoprivrede: Sprečavanje nepoštene prakse

U Ministarstvu poljoprivrede za Euronews Srbija kažu da je cilj uvođenja Pravilnika usklađivanje sa propisima Evropske unije, kao i donošenje odgovarajućih odredbi u nameri sprečavanja bilo kakvih nepoštenih praksi koje bi dovodile potrošače u zabludu po pitanju svojstava i sastava sirove kafe, proizvoda od kafe, zamena za kafu, kao i srodnih proizvoda od kafe.

„U delu koji se odnosi na sirovu kafu, definisane su botaničke vrste kafa koje se mogu stavljati u promet i parametri kvaliteta koja sirova kafa mora da ispunjava. Utvrđena su dodatna pravila o pakovanju i deklarisanju zamena za kafu, tako da se ubuduće ovi proizvodi ne mogu deklarisati i stavljati u promet pod nazivom surogati kafe ili zamene za kafu, već se koristi samo naziv sirovine, odnosno koje se koriste za proizvodnju zamene za kafu, kao i podatak o postupku prerade“, objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede.

Pravilnikom je uređeno da se ovi podaci moraju nalaziti na glavnom vidnom polju proizvoda, tako da proizvođači odmah mogu da vide da ne kupuju čistu kafu, već sa dodacima. Definisani su ii sirovine za proizvodnju zamene za kafu, a to su žitarice, proklijale žitarice, cikorija, slanutak (naut) ili grašak, žir i soja.

Ističu i da je definisana i nova kategorija proizvoda, a to je napitak od hladno ekstrahovane kafe, koji se dobija isključivo hladnom ekstrakcijom iz kafe, pri čemu se kao sredstvo za ekstrakciju koristi samo voda, a isključuje svaki proces hidrolize dodavanjem kiseline ili baze.

NOPS: Da potrošači znaju šta kupuju

Pravnik iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Mladen Alfirović kaže da je ova organizacija pre nekoliko godina sporvela istraživanje na tržištu kafe i da su rezultati pokazali da se u ambalaži nalazi sve i svašta.

„Na svašta smo nailazili, u kafi je bilo mlevene soje, graška, leblebija više nego osnovne sirovine…Upravo je to razlog što se NOPS godinama zalagao da se usvoji pravilnik koji će definisati šta proizvod koji nosi naziv kafa sme da sadrži i u kom procentu. Nadamo se da će usvajanje i implementacija novog pravilnika doprineti da se neke stvari raščiste na tržištu Srbije, da se potrošači ne dovode u zabludu i da ne kupuju sve i svašta što se zove kafa. Ovako se dešavalo da u nazivu ima kafa, a da je njen procenat ustvari zanemarljiv, da ne odgovara osnovnoj sirovini“, priča Alfirović.

On napominje da se u NOPS nadaju da će novi Pravilnik i puna kontrola poljoprivredne inspekcije doprineti da se stanje na tržištu popravi i da potrošači zaista znaju šta kupuju i šta piju.