Društvo

Matić: Ograničene cene šećera u svim pakovanjima radi zaštite tržišta i gradjana

FOTO: Youtube screenshot/N1

FOTO: Youtube screenshot/N1

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić pozdravila je današnju odluku vlade Srbije o donošenju Uredbe o izmenama i dopunama Uredbe o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, kojom se ograničava cena šećera za sva pakovanja, radi zaštite tržišta i gradjana.

„Izmene smo doneli u cilju zaštite našeg tržišta, odnosno naših gradjana, budući da je došlo do povećane potražnje za pakovanjima šećera od jednog kilograma od strane proizvodjača i ugostitelja usled razlike u ceni u odnosu na veća pakovanja“, rekla je Matić, saopštilo je ministarstvo.

Uredbom se ograničava maksimalna maloprodajna cena kristal šećera po kilogramu, u svim pakovanjima, koja ne sme prelaziti 89,99 dinara.

Baner Boom93 Android aplikacija

Takodje, ograničava se i maksimalna proizvodjačka cena kristal šećera, u pakovanjima od jednog kilograma, pet kilograma i 10 kilograma, koja ne sme prelaziti 73 dinara po kilogramu, i maksimalna proizvodjačka cena kristal šećera za sva ostala pakovanja, koja ne sme prelaziti 81 dinar po kilogramu.

Kako je navedeno, vlada Srbije je usvojila i Odluku o privremenoj zabrani izvoza odredjenih drvnih sortimenata od bitne važnosti za Srbiju, koja se odnosi na drvne sortimente za proizvodnju čvrstih goriva na bazi biomase na domaćem tržištu.

Cilj donošenja ove Uredbe je sprečavanje nestašice ovih proizvoda, odnosno ublažavanja posledica nestašice nastale usled povećanog izvoza i potrebe stanovništva za povećanim snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu energenata.