Društvo

Požarevac na 25. mestu po transparentnosti, kako su rangirane ostale opštine u okrugu?

FOTO: Trnasparentnost Srbija screenshot

FOTO: Trnasparentnost Srbija screenshot

Lokalna samouprava Grada Požarevca nalazi se na 25. mestu u Srbiji po transparentnosti rada sa 57 poena, što je pad za dva poena u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje istraživanje Lokalnog indeksa transparentnosti (LTI 2022).

Požarevac 25. poziciju od ukupno 145 deli sa Beogradom, Sentom, Inđijom, Požegom i Dimitrovgradom.

Najbolji indeks transparentnosti u Braničevskom okrugu ima Veliko Gradište koje se nalazi na sedmoj poziciji sa 76 poena, što je za pet poena više u odnosu na 2021. godinu.

Baner Boom93 Android aplikacija

Ostale opštine okruga su drastično lošije plasirane na listi koju je objavila organizacija Transparentnost Srbija.

Kučevo je na 61. mestu sa 49 poena, dok su Petrovac na Mlavi i Malo Crniće na 66. poziciji sa po 48 poena. Žabari zauzimaju 84. mesto po transparentnosti u Srbiji i imaju ukpno 46 poena.

Dve najlošije plasirane opštine u Braničevskom okrugu su Žagubica na 117. mestu sa 39 poena i Golubac koji se nalazi na 135. mestu po transparentnosti sa 35 poena.

Transparentost Srbija sprovela je tokom 2022. godine istraživanje, ocenjivanje i rangiranje svih gradova i opština na osnovu kriterijuma transparentnosti, određenih sa preko 95 indikatora.

Konačne ocene odnosno indeksi su u rasponu od 0 do 100.

Novi Pazar lider po transparentnosti, slede Sombor i Sokobanja

Najtransparentnije lokalne samouprave u 2022. godini su Novi Pazar, Sombor i Sokobanja, pokazuju rezultati ovogodišnjeg istraživanja Lokalnog indeksa transparentnosti (LTI 2022) koje je predstavila Transparentnost Srbija.

„Prosečni indeks transparentnosti gradova i opština u Srbiji u 2022. iznosi 49 poena – jedan poen više u odnosu na prethodnu godinu i tri poena više u odnosu na 2020. Iako se iz godine u godinu beleži napredak, prosek je ipak i dalje nizak. Skoro polovina (49%) opština poboljšala je rezultat, ali je čak kod 46% lokalnih samouprava zabeležen pad“, ocenio je Nemanja Nenadić, programski direktor TS.

Foto: Boom93/Arhivska fotografija

Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović naveo je da je od početka ove godine zabeležen trend da najviše žalbi Povereniku stiže na rad lokalnih samouprava, oko 35 odsto, što je značajan porast u odnosu na celu prethodnu godinu kada je taj broj iznosio manje od 20% od broja ukupnih žalbi.

Podsetio je da u Srbiji više od 40 odsto svih organa vlasti čine mesne zajednice i da više transparentnosti i proaktivnosti građanima omogućava da lakše dođu do potrebnih i tačnih informacija.

Prosek transparentnosti neprekidno raste od 2015, kada je Transparentnost Srbija uradila prvo istraživanje, ali imamo fluktuacije, rekao je Zlatko Minić iz ove organizacije.

Ove godine, naveo je, 67 opština je zabeležilo lošiji, a 71 bolji rezultat nego u prethodnoj godini. Imamo i one koji stalno opstaju na vrhu, kao što su tri prvoplasirane opštine.