Društvo

Krstić: Najveća stopa obolevanja od kancera u selu Radinac pored Železare

FOTO: R. Momirović / Boom93

FOTO: R. Momirović / Boom93

U izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine konstantovano da je na mernoj stanici Radinac tokom 2020. godine vazduh čak 148 dana sadržao prekomernu koncentraciju PM10 čestica, što je bilo najviše u celoj Srbiji izjavio je Nikola Krstić iz ekološkog pokreta Tvrđava.

Prema pomenutom izveštaju, Radinac, koji se nalazi na 16km vazušnom linijom od Požarevca, bio je i među mestima u Srbiji sa najvećom srednjom vrednošću teških metala u vazduhu.

Ti isti teški metali nalaze se u crvenoj prašini koja sve prekriva.

Baner Boom93 Android aplikacija

Krstić kaže da je pokret Tvrđava incirao i platio analizu prašine i da je utvrđeno da se u njoj nalazi arsen, olovo, kadmijum…

Upitan o posledicama po zdravlje meštana on navodi da postoji nekoliko indikativnih podataka.

FOTO: Pokret Tvrđava

„Prema podacima Doma zdravlja Smederevo, broj novootkrivenih slučajeva kancera bio je 2020. godine četiri puta veći nego 2011. Stopa obolevanja od kancera u selu Radinac najveća je od svih 27 sela koja pripadaju Smederevu. Teško da je to slučajno“, kaže Krstić za list Danas.

Nina Nicović, advokatica pokreta, naglašava da je najvažnije da ishod celog postupka bude zapravo prestanak zagađenja.

„Kada se odlučuje po prijavama vezanim za zagađivača, ključno je da pored novčane kazne bude doneta i mera sa kojom se zaustavlja zagađenje. To je tim ljudima najviše potrebno, jer ako date kaznu bez mere ništa niste uradili. Zato smo tražili i da se obavezno odredi mera prestanka zagađenja“, kaže Nicović.

Podneli krivičnu prijavu protiv kineske kompanije HBIS

Smederevski Pokret Tvrđava i meštani Radinca, Vranova i Ralje, podneli su javnom tužilaštvu u Smederevu krivičnu prijavu protiv kineske kompanije HBIS i petorice odgovornih lica u njoj.

Prijava je podneta zbog osnova sumnje da su pravno lice i njegovi direktori izvršili krivično delo zagađenje životne sredine iz člana 260 stav 1 Krivičnog zakonika u vezi sa članom 33 i 61 Krivičnog zakonika.