Politika

Bocan Harčenko: Srbija prihvatila poziv da Selaković poseti Rusiju

Foto: N1/Printscreen

Foto: N1/Printscreen

Srbija je sa velikim zadovoljstvom prihvatila poziv šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da njegov srpski kolega Nikola Selaković poseti Rusiju i već su date odgovarajuće instrukcije u tom smislu, rekao je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

„Srbija je, sa velikim zadovoljstvom i očekivanjima, prihvatila poziv Lavrova da Selaković poseti Rusiju. Predsednik je dao uputstva da se poseta organizuje“, rekao je Bocan Harčenko za rusku televiziju „Rusija 24“, prenosi N1.

On je komentarisao nedavne poteze pojedinih zemalja da se blokira za ponedeljak planirana poseta Lavrova Beogradu.

Baner Boom93 Android aplikacija

Selaković je, takođe, izrazio uverenje da će dve zemlje i pored provokacija dalje razvijati odnose, dijalog i saradnju, preneo je TASS.

„Srbija ostala snažna, ne prihvatajući pritiske“

Ambasador Rusije izjavio je i da je onemogućavanje dolaska Lavrova u Beograd pokazalo kakav se pritisak sprovodi na Srbiju.

„Ali Srbija je ostala snažna, ne prihvatajući zahteve tog pritiska“, rekao je Bocan-Harčenko na prijemu povodom Dana Rusije u ambasadi.

On je rekao da je na Zapadu zavladala „histerija“ povodom najavljene posete Lavrova, jer im je bilo jasno sa „kakvim velikim srcem“ će on biti dočekan u Beogradu.

„Rusija ne menja svoj stav o Kosovu – on ostaje isti. Kao i njen stav o Bosni i Hercegovini i Dejtonskom sporazumu“, rekao je on. Ambasador je dodao da je neprihvatanje Srbije da uvede sankcije Rusiji omogućilo da biletaralni odnosi napreduju u svim sferama. Rekao je da dolazak državnog vrha Srbije na prijem u rusku abasadu pokazuje kakav odnos ima prema Rusiji, dodajući da predsednik Aleksandar Vučić nije mogao tu da bude, jer je otputovao u Ohrid.

Prijemu su prisutvovali premijerka Ana Brnabić i brojni ministri, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, nekadašnji predsednik države Tomislav Nikolić, sprski član predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik. Takođe su prisustvovali predsednik Dveri Boško Obradović, predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski i predsednik Srpske radikalne stranke Vojisav Šešelj.