Društvo

Blokada ulaza u Požarevac završena, poljoprivrednici najavili radikalizaciju protesta (VIDEO)

FOTO:Boom93/M.Veljković

FOTO:Boom93/M.Veljković

Nakon protestne vožnje kroz grad poljoprivredni proizvođači Braničevskog okruga blokirali su ulaz u Požarevac, a blokada je trajala do podneva.

Poljoprivrednici su razočarani nakon razgovora sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije kada su tražili da država ponudi otkupnu cenu pšenice pre žetve, ali su dobili odgovor da će se cena znati tek kada žetva počne.

FOTO:Boom93/M.Veljković

Nedeljko Savić predsednik Udruženja poljoprivrednika “Stig” rekao je danas da država na drugačiji način želi da sprovede socijalnu politiku, koja će se sprovesti na leđima poljoprivrednih proizvođača.

“Shvatamo celu situaciju, da je socilani mir bitan, da ne skače cena pšenice i suncokretovog ulja, ali smo svesni da će to ići na leđa nas primarnih proizvođača. Ovo je protest upozorenja sa blokadom, sledeća blokada biće do ispunjenja uslova“, navodi on.

FOTO:Boom93/M.Veljković

Kako dodaje na sastanku koji su imali u robnim rezervama i Ministarstvu poljoprivrede im je rečeno da se odluka ne donosi kod njih već u kabinetu predsednika države.

“Mi tražimo sastanak sa predsednikom države, jer smatramo da robne rezerve i Ministarstvo ne mogu da reše naše problem i da te naše probleme predstavljaju na pogrešan način”, kaže Savić.

FOTO:Boom93/M.Veljković

Prema procenama na današnjem protestu bilo je između 250 i 300 traktora, dok je kolona bila duga oko 10 kilometara.

FOTO:Boom93/M.Veljković

Što se tiče radikalizacije protesta, Milan Marković potpredsednik Udruženja kaže da ukoliko ova današnja blokada ne urodi plodom, da će već sutra zakazati novi protest kako bi ispoštovali sve zakonske procedure.

“Mi samo želimo da iskažemo nezadovoljstvo i ukažemo na naš status u ovoj državi. Radikalizacija podrazumeva višečasovne blokade ovog puta koji spaja celu istočnu Srbiju sa Beogradom. Mi nemamo bolje mesto da iskažemo naše nezadovoljstvo”.

FOTO:Boom93/M.Veljković

Marković dodaje da ovim okupljanjem žele da ukažu na ozbiljne probleme u srpskoj poljoprivredi.

“Nama država daje cenu oko 30 dinara dok je cena u okruženju preko 50. Samo želimo da se omogući izvoz pšenice i da poljoprivrednici konačno zarade ono što treba, a da ih niko ne obavezuje da oni moraju da čuvaju socijalni mir u državi”, zaključuje Marković.

FOTO:Boom93/M.Veljković

Poljoprivrednike Braničevskog okruga za 10-tak dana očekuje žetva, ali i najniža cena pšenice u regionu.