Građani reporteri

Odbrana Majdanpeka – Osvajanje Starice

Foto: Ivan Milosavljević

Foto: Ivan Milosavljević

Kada je u decembru 2021. godine kineska rudarska kompanija Zi Jin započela radove na „zaštiti i sanaciji“ brda Koma, meštani su ubrzo potom ustali u zaštitu jednog od simbola ovog rudarskog gradića u istočnoj Srbiji.

Brdo Koma, zajedno sa planinom Staricom predstavlja jedini štit i prirodnu branu prema površinskim kopovima Rudnika bakra Majdanpek koji je od 2018. godine u vlasništvu Zi Jin-a. Eksploatacija je toliko intenzivirana da se u južnoj oblasti etaže kopova došlo do autobuske stanice u samom gradu, a u novijem, severnom delu do zapadnih padina brda Koma i planine Starice. Stalna miniranja, potresi i buka koja dolazi sa grebena Kome i Starice izaziva zabrinutost za bezbednost, ali i strepnju da će se kopovi doslovce spustiti u sam Majdanpek i sa severne strane i ostaviti ga bez dva simbola grada i jedine zaštite od rudničke prašine i zagađenja.

Foto: Ivan Milosavljević

„Ne sačuvamo li Komu i Staricu, izgubićemo grad“ – ovo je rečenica koju sam čuo od više sagovornika među organizatorima novih protesta, koji su započeli nakon divljačkog miniranja prvog grebena Starice, a čiji su snimci prošle nedelje uzburkali javnost u celoj Srbiji. Nakon decembarskih protesta i nekoliko pregovora sa predstavnicima kineske kompanije, Zi Jin je konačno u februaru obećao da će „skidanje“ Kome ka gradu prestati na koti 490, da će bager zalaziti u šumu samo da uradi pristupne puteve za mašine koje bi trebalo da „ u podnožju urade zaštitne kanale od obrušavanja kamena sa prvog grebena Starice“ i da će nakon toga sve biti ponovo pošumljeno. Ljudi nisu mogli ni da pretpostave da će obrušavanje sa prvog grebena biti izazvano miniranjem. Kad se to prošle nedelje bez najave i dogodilo, ponovo su krenuli protesti i ovoga puta, nema odustajanja dok se grebeni ne odbrane od daljih miniranja i „skidanja“ ka gradu.

Foto: Ivan Milosavljević

U razgovoru sa organizatorima protesta iz grupe građana „Ne dam/Nu dau“ koja je na aprilskim lokalnim izborima osvojila tri odbornička mandata saznao sam da se radovi izvode na parceli 624/1, koja je u vlasništvu Republike Srbije, a data je na korišćenje Srbijašumama, pa se iz ove grupe pitaju ko je odobrio miniranje na tom potezu.

Upravo ova grupa građana zajedno sa predstavnicima drugih opozicionih odborničkih grupa: „Može i drugačije“, Dveri i POKS, te Eko udruženjem „Gaia Pek“ i Udruženjem građana „Za Evropski Majdanpek“ i građanima Majdanpeka stoji iza ovih protesta. Vladimir Božić-Boža, odbornik grupe građana Ne dam, poziva sve, kako je naglasio: „hrabre, odvažne, dosledne i fizički spremne za osvajanje i odbranu vrha Starice“, jer, kako sam već čuo – „Ne sačuvamo li Staricu, izgubićemo grad“

Protest danas u 19h

Danas, u utorak, 14. juna biće održan i sedmi protest od 19h u gradskom parku, a od srede pa nadalje se najavljuje odbrana grebena, kada će im se u tome, kako se nadaju, pridružiti aktivisti iz drugih delova zemlje i čitavog regiona istočne Srbije. Dosad su proteste podržali i uzeli učešće grupa građana Glasno za omladinu Bor i Mlavska vojska iz Petrovca na Mlavi, a svoj dolazak najavili su i aktivisti iz Borskog, Zaječarskog i Braničevskog okruga, iz zapadne Srbije pojedini aktivisti Saveza ekoloških organizacija Srbije, mnogobrojni stručnjaci, kao i Aleksandar Jovanović-Ćuta iz Ekološkog ustanka, zajedno sa Biljanom Stojković ispred koalicije Moramo.

Autor teksta: Ivan Milosavljević