Društvo

Inženjer šumarstva: Preko 70% sadnica u Sunčanom parku osušeno, ne mogu da se oporave

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

Više od 70 % sadnica koje su prošle godine zasađene,  u okviru rekonstrukcije Sunčanog parka, osušile su se. Na njima više nema zelenih listova i ne mogu se oporaviti. Uzrok je nezalivanje. Sadnice se moraju zameniti novim.

To tvrdi diplomirani inženjer šumarstva u penziji, Dragan Vukić koji je za Boom 93 rekao da su sadnice u postupku vegetacije počele da se suše. Reč je sadnicama lipe, breze, jasena dekorativne vrste žbuna- lovor višnje..

Ta grupa stabala koja se osušila procentualno iznosi oko 70%, što znači da nije uzrok samo nedostatak vode ili neki drugi fiziološki procesi. Neko o tome nije vodio računa, jer kad se radi o višegodišnjim sadnicama, kao u ovom slučaju, treba da bude intenzivna nega po pitanju nadzora i praćenja vremenskih prilika. Pretpostavljam da su to sadnice sa busenom i da ih je momentalno trebalo zaliti, te da se u više navrata vremenski trebalo pratiti njihovo stanje.”

Vukić objašnjava da su sadnice krenule da razvijaju lišće i trošile su rezerve koje su imale u sebi, ali je kasnije došlo do naglog sušenja, što ukazuje na to da nije bilo vlage, jer da je bilo vlage u tom odlučujućem momentu, one bi danas bile primljene. One više ne mogu da se oporave, završile su svoju vegetaciju. Mora da se zamene novim sadnicama.

Pomenute sadnice su višegodišnje i njihova cena je viša nego sadnicama koje su jednogodišnje ili dvogodišnje.

Stručno lice je trebalo da prihvati kupljene sadnice i da proceni njihovo stanje i kondiciju. Kada se vrši prijem sadnica, uspešnost mora biti 85% , a 70% sadnica u Sunčanom parku nije primljeno, možda i više, tvrdi Vukić.

Za održavanje zelenih površina u Sunčanom parku zaduženo je JKP “Komunalne službe”.

Zalivanje sadnica vrši se po redovnom programu održavanja zelenih površina u Požarevcu, a uobičajena praksa je, da se ukoliko se nakon sadnje ili presadivanja biljaka ne uspostavi vodni režim kod biljaka, sadnice će biti zamenjene novim, rekao je v.d direktor JKP Komunalne službe Marko Marjanović odgovarajući na pitanje novinara Boom 93 šta se čini sa osušenim sadnicama u pomenutom parku.

Uspostavljanje vodnog režima biljaka nakon sadnje ili presađivanja zavisi od niza faktora. Jedan od njih podrazumeva sredinu u kojoj biljka živi odnosno salinitet, vlažnost i temperaturu zemljišta, kaže direktor i dodaje da u konkretnom slučaju sadnice koje se suše u Sunčanom parku,  JKP Komunalne službe vrši redovno intenzivno zalivanje, ali ne može da ima uticaj na sve faktore. Konkretne sadnice koje propadaju zameniće se u jesen, naveo je Marjanović.

Marjanović je na kraju rekao da posetioci štete kompletnom zelenilu u gradu, uključujući i Sunčani park, jer se tokom dana i noći zelene površine gaze i dovode se kućni ljubimci. Veliko  opterećenje zelenih površina je od strane posetioca, koji se ne pridržavaju parkovskog reda i propisanih mera, tvrdi direktor JKP “Komunalne službe”.

Podsetimo, radovi na rekonstruisanju Sunčanog parka zvanično su završeni u decembru prošle godine. Postavljene su nove klupe, kante za smeće, betonske žardinjere, ograde i mobilijar i zasađene nove sadnice breza, javora, jasena, ukrasnog žbunja.

Radovi u Sunčanom parku povereni su preduzećima “Trans kop” Požarevac, Uslužnoj radnji za iskope zemlje i rušenje objekta “Libra” iz Salakovca i Rasadniku “Green in” iz Rumenke. Vrednost radova iznosila je 195 hiljada evra, odnosno 23 miliona dinara.