Društvo

Radnici širom sveta zbog inflacije traže veće plate

Pixabay ilustracija

Pixabay ilustracija

Radnici širom sveta zahtevaju veće plate zbog rastuće inflacije, a sve veći broj štrajkova udaraju na ključne delove lance snabdevanja, piše <a href="https://www.axios.com/2022/07/05/global-labor-discontent-wages-strikes">Axios</a>. Tenzije na radnom mestu će verovatno stvoriti još veći pritisak na cene u svetu, dodaje taj američki medij.

Ove nedelje je počeo štrajk železničara u Fransuskoj, koji zahtevaju veće plate zbog povećanja troškova života, što je dovelo do obustavljanja železničkih usluga u toj zemlji, prenosi AP. 

Državna železnička kompanija saopštila je otprilike jedan od četiri brza voza otkazan, dok je kod regionalnih usluga, kao što su prigradski vozovi, dolazilo do poremećaja piše Nova ekonomija.

Radnici u štrajku poremtili su ranije rad glavnih aerodroma u Parizu, dok je štrajk radnika Ekson rafinerije zapretio i njenim zatvaranjem.

U Ujedinjenom Kraljevstvu su štrajkovali svi, od železničara i poštanskih radnika do nastavnika, piše Njujork tajms.

Oko 8.000 radnika u Nemačkoj koji rade na pristaništima je štrajkovalo prošle nedelje, što je uticalo na rad najmanje šest velikih luka i izazvalo stopiranje isporuka.

U Južnoj Koreji su kamiondžije stupile u osmodnevni štrajk prošlog meseca, ograničavajući rad preduzeća, uključujući i firme koje proizvode čelik i kompjuterske čipove. U međuvremenu, sindikalni radnici u Hjundaiju su izglasali mogućnost stupanja u štrajk.

Kabinsko osoblje avio-kompanije Rajaner, sa sedištem u Španiji, planira da štrajkuje 12 dana tokom jula zahtevajući bolje radne uslove, saopštili su u subotu sindikati USO i SICTPLA, preneo je CNBC.

Norveški radnici na gasnim i naftnim platformama počeli su juče štrajk zahtevajući veće plate, što je pretilo da pogorša energetsku krizu.  Vlada Norveške je kasno u utorak intervenisala kako bi prekinula štrajk i predložila „obaveznu arbitražu o platama“.