Društvo

Stojković: Broj obolelih raste, juče u Kovid ambulanti 90 pregleda

dr Snežana Stojković direktorka Doma zdravlja Požarevac

dr Snežana Stojković direktorka Doma zdravlja Požarevac

Epidemiološka situacija u Požarevcu i celom Braničevskom okrugu prilično je nestabilna sa evidentnim porastom broja pozitivnih na Kovid. Na povećan broj pregleda utiču i druge respiratorne infekcije karakteristične za letnji period kao i sezonske alergije, ali i veliki broj građana koji  dolaze iz inostranstva ili se vraćaju sa godišnjih odmora- rekla je u izjavi za Boom 93 dr Snežana Stojković, direktorka Doma zdravlja Požarevac.

,,Juče smo u Kovid ambulanti imali 90 pregleda, 59 prvih, sedam pacijenata je upućeno u bolnicu, a kod dvanaest pacijenata potvrđen je pozitivan test na koronavirus.Primetan je rast broja zaraženih, ali to su uglavnom građani koji su bili na godišnjem odmoru i to najviše iz Grčke, Bugarske i Crne Gore, mada moramo imati  u vidu i veliki broj pregleda koji nisu Kovid pacijenti ali imaju slične simptome koji ukazuju na Koronavirus pa takvi pacijenti moraju proći Kovid ambulantu da bi se utvrdila prava klinička slika.“  ističe dr Stojković.

kovid avgust
Foto/ T.S Kovid ambulanta avgust 2021

Dr Stojković dodaje da je u pripravnosti  još jedna ekipa koja će raditi u Kovid ambulanti ukoliko dođe do naglog skoka broja  pregleda.

Što se vakcinacije tiče Požarevac je grad sa najviše vakcinisanih u okrugu,  ali nedovoljno i dalje da bismo stekli kolektivni imunitet, istakla je direktorka Doma zdravlja. Do 18. avgusta  je vakcinisano 53707 lica sa teritorije Požarevca i Kostolca, obe doze vakcine primilo je 25037 osoba.

Građanima su dostupne vakcine Sinofarm i Fajzer, Astra Zeneka i Sputnjik V dostupne su samo za revakcinaciju.