Društvo

Šta kažu učesnici Pasuljijade u Velikom Gradištu? (FOTO)

Foto: Boom93/J. Jacić

Foto: Boom93/J. Jacić

U subotu, 13. avgusta održana je šesnaesta po redu Pasuljijada u Velikom Gradištu. Ekipa Boom93 posetila je ovu tradicionalnu manifestaciju i razgovarala sa nekim od učesnika.

U okviru ove manifestacije održan je turnir u basketu 3×3 i odabrani su najlepša bašta i balkon.

Nakon toga, u gradskom parku je u 15 časova počelo kuvanje pasulja Gradištanca.

Foto: Boom93/J. Jacić

Direktorka Turističke organizacije Velikog Gradišta, Dajana Stojanović uručila je nagrade za najuređeniju kuhinju, najoriginalniji naziv ekipe i najveseliji kotlić.

Imali smo priliku da se upoznamo sa Marijom Živković iz Velikog Gradišta, članicom ekipe „Pasulj kuvam, tradiciju čuvam“. Upravo ova ekipa osvojila je nagradu za najlepše uređenu kuhinju. Živković je za Boom93 rekla da je najlepši deo Pasuljijade za nju upravo druženje i vreme koje članovi ekipe provedu zajedno. Na pitanje koji je recept za ukusan pasulj, ova Gradištanka otkrila je da pasulj kuva njen suprug, ali da je po njenom mišljenju glavni sastojak dobrog pasulja mnogo ljubavi.

Foto: Boom93/J. Jacić

Najoriginalniji naziv ekipe bio je „Gradištanca cure vole, sve od struka, pa na dole“.

Foto: Boom93/J. Jacić

Ekipa oko čijeg kotlića je bila najveselija atmosfera dobila je upravo i tu nagradu, a nju je primio Slaviša Jovanović iz Kragujevca u ime svoje ekipe.

Posetioci Pasuljijade imali su priliku da besplatno degustiraju pasulj koji je kuvao Garnizon Vojske Srbije iz Požarevca. Zastavnika Milana Pavlovića zatekli smo kako vredno radi na pripremi pasulja i iskoristili priliku da porazgovaramo sa njim. On je za Boom93 rekao da Vojska Srbije tradicionalno već 15 godina kuva pasulj na ovoj manifestaciji i naglasio da je „vojnički pasulj jedan od najpoznatijih“. Njegov savet za što ukusniji pasulj jeste „što više mesa u pasulju, to će pasulj biti bolji“ i naglasio da „postoji i vojna tajna“, ali je šaljivo istakao da je ne može otkriti čak ni za Boom93.

Foto: Boom93/J. Jacić

Posebnu zahvalnicu vojsci uručio je zamenik predsednika opštine Slađan Marković, a zahvalnicu je primio Jovica Micić.

Nakon tri sata od početka kuvanja pasulja, učesnici su ugasili vatru i počelo je ocenjivanje. Žiri u sastavu Jovica Micić, kuvar iz vojske, Milan Pavlović, stariji vodnik prve klase i Darko Tadić ocenjivali su izgled pasulja, njegov ukus, gustinu, raskuvanost i zaljućenost.

Treću nagradu osvojio je pasulj Miroslava Vidaka iz Velikog Gradišta. Vicešampionski pasulj skuvala  je  Svetlana Damnjanović iz Donje Kruševice. Pobednički kotlić pripremio je Nebojša Paunović iz Kusića.

Manifestacija je završena večernjim koncertom Dženana Lončarevića.

Organizatori Pasuljijade su Opština Veliko Gradište i Turistička organizacija opštine Veliko Gradište. Podršku ovoj manifestaciji dali su Sportski savez iz Velikog Gradišta i Kulturni centar Vlastimir Pavlović Carevac.