Društvo

Koliko novca treba izdvojiti za početak nove školske godine? (FOTO)

Foto: S. Lisac

Foto: S. Lisac

Bliži se septembar i za desetak dana počinje nova školska godina. Roditeljima će zadati najviše muka zbog prevelikih troškova koje moraju da izdvoje, od udžbenika, pribora za školu, garderobe. Imajući u vidu da pored novca za knjige treba izdvojiti i dodatan, za školski pribor i ranac. roditelji bi trebalo da kupe sve zaista neophodno od pribora. Preporuka je da se ne kupuje nešto što dete možda neće koristiti.  

Ukoliko vaše dete polazi u neki od nižih razreda osnovne škole, samo za udžbenike ćete izdvajati i više od 8.000 dinara. Još paprenije su cene knjiga za starije razrede. Za učenike od petog do osmog razreda, samo nove udžbenike, bez dodatnog školskog materijala, nećete moći da platite manje od 11.000 dinara.

Uvidom u spiskove neophodnih udžbenika u nekoliko osnovnih škola, videli smo da izdavači variraju, a upravo od izdavača zavisi i cena udžbenika.

Boom 93 obišao je i nekoliko knjižara u gradu i izabrao jednu čije su cene pribora za školu pristupačne.

Rančevi se, u zavisnosti da li imaju ojačanje ili točkiće, ali i od samog kvaliteta, kreću od 1520 do 7.300 dinara. Za prvake, roditelji uglavnom biraju anatomske rančeve, za starije školarce je mnogo veći izbor, počevši od rančeva sa više pregrada, do “2 u 1” rančeva za školu. Rančevi sa točkićima kreću se i do 12 750 dinara.

Pune pernice kreću se od 780 pa do 3500 koliko koštaju trodelne.. Mana ovih pernica je da one zauzimaju nešto više mesta u rancu i teže su kada se uporede sa običnim ovalnim pernicama. Cena ovalnih je od 160 do 900 dinara.

Međutim, ovalne pernice nisu preporučljive za decu koja tek polaze u školu, jer je primećeno da deca gube previše vremena na traženje i preturanje po pernici i da na taj način mogu da ometaju čas, dok sa čvrstim pernicama na spratove ovo nije slučaj. Čvrste pernice su dobre i za vežbanje motorike jer, kako kažu u knjižari, potrebna je određena spretnost kako bi se olovke, bojice i flomasteri vratile na svoje mesto u tvrdoj pernici.

Sveske formata A 4 su od 65 do 170 dinara, ukoričene se kreću od 270-330 dinara. Za male sveske A5 treba izdvojiti između 35 do 95 dinara, a ukoričene od 155 do 190 dinara. Cene flomastera od 12 komada kreću se od 132 do 430, dok drvene bojice koštaju od 65 do 725 dinara. Gumice su od 8 do 170 dinara, zarezači od 10 do 215 dinara. Plastelin je od 100 do 270, a tempere od 216 do 740. Cene grafitnih olovaka kreću se od 11 do 135 dinara.

Boom 93 savetuje roditelje prvaka da eventualno ne kupuju školski pribor, jer će deca koja kreći u prvi razred dobiti poklon pakete za školu od Grada, i to u prvim danima septembra. Podsetimo, Grad Požarevac, sredstvima iz budžeta obezbeđuje pakete za prvake. Ovogodišnji paket treba da sadrži pernicu sa jednom gumicom, zarezačem, 3 olovke, 10 bojica, po jedan trougao i lenjir, 8 flomastera i jedan raspored časova. Takođe u ovogodišnjem paketu naćiće se po jedna sveska A4 formata sa kvadratićima i širokim linijama, vodene boje sa četkicom, plastelin raznih boja, samolepljivi kolaž papir i jedan geometrijski set lenjira.