Društvo

Bajatović: Cena gasa ista do kraja godine, biće ga čitave grejne sezone

FOTO: M. Veljković / Boom93

FOTO: M. Veljković / Boom93

Sve oštrije sankcije Zapada Rusiji zatvaraju isporuke gasa, a nestabilnost se preliva na cene. Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže za RTS da neće biti poskupljenja gasa do kraja godine budući da su postojeće količine već plaćene. Ističe da će tog energenta biti dovoljno čitave grejne sezone, dodajući da su nabavljene potrebne količine mazuta.

Ruski predsednik Vladimir Putin okrivio je Nemačku i sankcije Zapada za to što gasovod Severni tok 1 nije u funkciji. Sa druge strane, prema najavama iz Brisela, ministri energetike zemalja članica EU razmatraće ograničenje cena ruskog gasa koji se doprema u Evropu.

Dušan Bajatović kaže da je uveren da to neće uticati na potrošače u Srbiji i da će biti zaštićeni cele grejne sezone.

Do kraja godine neće biti poskupljenja gasa, jer su postojeće količine već plaćene, što je određeno na najvišem državnom nivou, Srbijagas je samo operativac u tom poslu, ističe Bajatović za RTS.

Kako dodaje, potrošači će biti zaštićeni do kraja grejne sezone jer za to imamo odgovarajuće količine gasa.

„Država Srbija je na vreme razmišljala, Vlada je obezbedila potrebna sredstva, Srbijagas to sam ne bi mogao da uradi. Sadašnje rezerve gasa, u Mađarskoj iznose 360 miliona metra kubnih u Mađarskoj i još 280 miliona u skladištu Banatski dvor“, kaže Bajatović.

Napominje da bi trebalo do kraja septembra da stignu određene količine ruskog gasa koje su predviđene ugovorima.

Bajatović navodi da bi krizni scenario podrazumevao 850 miliona kubnih metara gasa uskladištenih u Mađarskoj i Srbiji a do kraja grejne sezone nam treba oko milijardu i po kubika.

Prema njegovim rečima, već je nabavljena potrebna količina mazuta, dodajući da bi neke toplane mogle da rade na pelet, a uveo bi se i plan štednje.

Dodaj da je za grejanje bolnica i škola obezbeđena je u velikoj meri zamena za gas.

Govoreći o ceni gasa, podsetio je da po sadašnjem ugovoru sa Rusijom Srbija plaća 368 dolara po kubnom metru. Za poslednji kvartal ove godine cena će biti 420, za prvi kvartal naredne godine 430, a u sledećem 388.

Srbijagas trenutno industriji prodaje gas za 353 dolara po kubnom metru, a nešto je niža za stanovništvo.

O novom obračunu gasa

Kaže da iako se obračun gasa promenio, to nije uticalo na cenu.

„Uvodi se obračun po kilovat-satima, kako je sajtu Srbjagasa objašnjeno. Osamdest odsto novih uređaja za novi obračun je ugrađeno, a kompletan posao će biti gotov do kraja godine. Građanima ćemo davati na uvid obračun i u metrima kubnim i u kilovat-satima“, objašnjava Bajatović.

O nameri Evropske unije da ograniči i cenu ruskog gasa, Bajatović smatra da je sa poslovne strane to nerazumna odluka.

„Iz Moskve je već poručeno da neće isporučivati gas po netržišnim cenama, smatraće to višom silom i neće poštovati ugovore. Jedan krak gasovoda preko Ukrajine je isključen voljom Kijeva, drugi radi, Jamal-Evropa je pod sankcijama, a ‘Severnom toku 1’ nedostaje ispravna turbina“, konstatuje Bajatović.

Ukazuje na to da nema dovoljno brodova i terminala tečnog naftnog gasa koji bi mogli da nadoknade nedostatak ruskog gasa u EU.

Kako dodaje, azijsko tržište guta sve ruske isporuke gasa, nafte i uglja pa Moskva neće trpeti zbog odluke Brisela.