Kultura

Dvadeset godina od objavljivanja knjige ‘’Zlatna dekada: Britanski film devedesetih’’

Foto: Boom 93

Foto: Boom 93

Kao deo obeležavanja 30 godina od početka rada naše medijske kuće, podsećamo i na ovo izuzetno izdanje iz domena filmske publicistike. Knjiga ‘’Zlatna dekada: Britanski film devedesetih’’ (izdavač: Boom 93, 2002) filmskog kritičara Gorana Jovanovića nalazi se u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu, gde se čuvaju izuzetno dragocena izdanja, kao i u The British Library, St. Pancras, u Londonu. Prema veoma preciznim podacima Narodne biblioteke Srbije ova knjiga se nalazi u 26 biblioteka širom naše zemlje.

Aranđelović je bio i recenzent knjige, a iz njegove recenzije izdvajamo jedan deo: “Jovanović je, čini se, pristupio zadatku na zaista detaljan i jedino moguć način – da obuhvati sve aspekte (od finansijskih i socijalnih do umetničkih) jedne kinematografije tokom decenije. Pripremio se na najbolji mogući način, gledanjem filmova i njihovom potankom analizom. Detaljna analiza tema, žanrova, režisera, producenata, glumaca i prisutnost britanskog fima u našoj sredini čine ’Zlatnu dekadu’ knjigom neophodnom svim filmskim poslenicima i filmofilima. Pogotovo što se čita u jednom dahu, kao najuzbudljiviji triler. Svakim novim čitanjem otkrivaju se neki novi detalji, a knjizi bi se povremeno trebalo vraćati jer je izvor neophodnih i dragocenih informacija. Pisana je lako i s odmerenošću, nema ishitrenih sudova ili kategoričnih tvrdnji koji su često drugim sličnim knjigama iz naše sredine itekako umanjile vrednost i značaj. Tri centralne sredine – drama, kriminalistički filmovi i komedije – poslužile su kao plodno tle na kome Jovanović razvija s pravom tezu o ponovnom razmahu i kvalitetu britanske kinematografije.’’

Knjiga je deo Kongresne biblioteke u Vašingtonu (Library of Congress, Washington DC), gde se pohranjuju najveće književne i umetničke vrednosti iz celog sveta, a nalazi se i u The British Library, St. Pancras, London (u njoj se čuvaju, recimo, Velika povelja slobode i rukopisi tekstova pesama Bitlsa).

U našoj zemlji knjiga ’’Zlatna dekada: Britanski film devedesetih’’ nalazi se u bibliotekama u Beogradu (Jugoslovenska kinoteka, Univerzitetska biblioteka ’’Svetozar Marković’’, Dom kulture Studentski grad), Novom Sadu (Biblioteka Matice srpske), Nišu, Vranju, Prijepolju, Čačku, Somboru, Vršcu, Subotici, Valjevu, Negotinu, Ćupriji, Požarevcu, Prokuplju, Leskovcu, Boru, Kruševcu, Užicu, Osečini, Pirotu, Zaječaru, Kragujevcu, Vrnjačkoj Banji i Smederevu.

Foto: Boom 93