Društvo

Više upisanih prvaka, ali manje učenika upisalo srednju školu

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

Ova godina u odnosu na prethodnu po broju učenika bolja je u osnovnim školama budući da je ovog septembra pošlo 60 prvaka više nego na početku prethodne školske godine. S druge strane u svim srednjim školama na terotiriji grada upisano je dva odeljenja manje, zbog manjeg broja učenika.

Nova školska godina počela je sa 660 upisanih prvaka u svim osnovnim školama na teritoriji grada, što je u odnosu na prethodnu pomak od 60 učenika više.

Najviše prvaka upisala je Osnovna škola „Dositej Obradović”, njih 135, sledi OŠ „Jovan Cvijić” Kostolac 125, „Vuk Karadžić” Požarevac 110, „Kralj Aleksandar I” Požarevac 99, „Desanka Maksimović” Požarevac 61, „Sveti Sava” Požarevac 65, OŠ „Sveti Vladika Nikolaj” Bradarac 43 i OŠ „Miloš Savić” Lučica 23.

Ovo je porast u odnosu na prošlu godinu, ali je i dalje daleko ispod broja prvaka u odnosu na 2011 i 2012 godinu kada je u prvi razred krenulo oko 800 prvaka.

Najveće interesovanje za Požarevačku gimnaziju i Medicinsku školu

Što se tiče srednjih škola, ove godine upisano je dva odeljenja manje, a u svim školama upisano je 908 učenika prvog razreda.

Na teritoriji Grada Požarevca, u školskoj 2022/2023. godini za srednje obrazovanje se odlučilo 908 učenika, što je za 72 učenika manje nego u prošloj školskoj godini. Pad u broju upisanih đaka u srednje škole primetan je već nekoliko godina.

Prema rečima Darka Radovanovića, predswednika aktiva direktora srednjih škola, ovo je trend koji je primetan poslednjih godina.

“Jedan od razloga je i taj što se određeni broj učenika nakon završetka osnovne škole odlučuje da ne nastavi školovanje iz više razloga. Neki se pridružuju svojim porodicama u inostranstvu, drugi odluče da ostanu samo sa osnovnom školu ili pak upisuju srednju školu u drugim gradovima”, naveo je Radovanović.

I ove godine, najveće interesovanje je bilo za Gimnaziju i Medicinsku školu, a najmanje za Poljoprivrednu.

U prvu godinu Politehničke škole upisana su 143 učenika, Ekonomsko-trgovinske škole 184, Gimnazije 170, Poljoprivredne škole sa Domom učenika „Sonja Marinković“ upisano je 86 učenika, Medicinske škole 121, Tehničke škole sa Domom učenika „Nikola Tesla“ u Kostolcu upisana su 183 učenika, a u prvu godinu Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ 21 učenik.