Društvo

Garina: Najvažniji Evroprajd u proteklih 30 godina

Foto: Envato elements

Foto: Envato elements

Uvek smo znali da će biti teško, ali ono čemu smo prisustvovali u Beogradu prevazilazi nivo koji smo očekivali i to je bilo prvi put da smo se suočili sa tako intenzivnim teorijama zavere i protivljenjem, izjavila je za portal Politiko predsednica Evropske asocijacije organizatora prajdova Kristin Garina.

Tmurno vreme i kiša koja nije prestajala da pada, zajedno sa nekoliko nedelja institucionalnih prepreka i pretnji nacionalista, nisu zaustavili održavanje šetnju u okvru manifestacije Evroprajd u Beogradu.

Ovo je bio najvažniji Evroprajd koji je održan u proteklih 30 godina. Zabrana, pa ukidanje zabrane šetnje, užasna protivljenja sa kojima smo se suočili od vlade i ministara i političkih partija poslednjih par dana, ukazali su nam jasno na njen značaj, rekla je Garina.

Tek u subotu ujutro Vlada Srbije dala je odobrenje za održavanje Prajda, posle nedelja kontroverzi i međunarodnih pritisaka, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prošlog meseca otkazao taj događaj.

Krajem avgusta, Vučić je izneo svoju nameru da se otkaže ta manifestacija zbog tenzija između Srbije i Kosova, što je izazvalo nezadovoljstvo srpskog društva i predstavnika Evropske unije.

On je nešto kasnije pokušao da umanji kritike zbog otkazivanja Prajda, navodeći da i sam ima člana porodice koji je LGBT i da se nikada ne bi odrekao te osobe.

Portal Politiko prenosi i izjavu predsednice desničarske partije Zavetnici Milice Đurđević Stamenkovski da je odluka predsednika i premijerke, Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, da u poslenjem trenutku dozvole šetnju Evroprajda „dokaz da su strani ambasadori iznad zakona u Srbiji“.