Društvo

Mali: Od 1. januara povećanje penzija i plata u javnom sektoru

N1 printscreen

N1 printscreen

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da 20. oktobra u Beograd ponovo stiže misija Međunarodnog fonda (MMF), sa kojom će Vlada razgovarati o daljim načinima saradnje, jer sadašnji aranžman ističe u januaru sledeće godine, a da je jedna od mogućnosti „stend baj“ aranžman“, imajući u vidu situaciju u svetu. Mali je najavio da će od 1. januara penzioneri dobiti povećanje penzija od još 12 odsto, a zaposleni u javnom sektoru povećanje plata od 12,5 odsto.

„To bi bila dodatna doza sigurnosti, i za strane investicije. Mogli bi povući neka sredstva MMF mnogo povoljnija nego što su sada u svetu, zbog krize“, istakao je Mali za Radio-televizije Srbije.

Kako je objasnio, država mora da ima dovoljno novca na računu zbog krize nastale ratom u Ukrajini, i poskupljenja cene energenata, a trenutno raspolaže sa 2,5 milijarde evra.

„Nemamo nikakav problem, otplaćujemo sve obaveze na vreme. Daleko smo od problema koje druge države imaju sa javnim dugom“, rekao je Mali.

On je podsetio da je dug države bio 17,7 miliona evra, ili 53 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji je iznosio 33,6 milijardi. Dodao je da je javni dug danas 31,5 milijardu evra, i isto 53 odsto BDP, ali je BDP sada 60,2 milijarde, i krajem godine biće „najveći u istoriji“.

U prvih osam meseci bilo je 2,6 milijardi evra stranih investicija, istakao je Mali.

„Država je pokazala da je stabilna i jaka u kovid krizi, da ima novca, pomogli smo građanima i privredi. Država je teret krize preuzela na sebe, i opet smo stabilni i jaku“, zaključio je ministar finansija.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će od 1. januara penzioneri dobiti povećanje penzija od još 12 odsto, a zaposleni u javnom sektoru povećanje plata od 12,5 odsto.

„Penzioneri će od 1. novembra imati povećanje od devet odsto, a u januaru će penzija biti više od 20 odsto veća nego tokom ove godine“, kazao je Mali za RTS.

On je dodao da će inflacija naredne godine biti 8,7 odsto.