Društvo

Ko i kada može da proglasi kraj epidemije koronavirusa?

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Nerealno je očekivati da će kraj epidemije koronavirusa u Srbiji biti proglašen pre proleća, jer to zavisi pre svega od eventualne pojave novih sojeva virusa, ocenjuje u razgovoru za portal N1 prim. dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti.

Sagovornica portala N1 smatra da je „epidemiološka situacija sada neuporedivo bolja nego što je bila pre oko mesec i po dana, u piku sedmog talasa i u prethodnim periodima“.

„Ipak, na svakodnevnom nivou i dalje se beleži broj novozaraženih od po nekoliko hiljada, veliki broj pregleda u kovid ambulantama, sporo se smanjuje broj hospitalizovanih pacijenata, kao i onih koji su priključeni na respirator. Svakog dana zvanično umire između pet i petnaest osoba. Tokom ovog letnjeg talasa, od 1. juna do 27. septembra, od posledica kovida-19 preminulo je skoro 900 osoba. Nažalost, deluje da je Srbija kao zemlja navikla i ‘oguglala‘ na smrt. Osim demografa, broj smrtnih ishoda zanima samo još one koji su od kovida-19 izgubili člana porodice ili neku drugu blisku osobu“, konstatuje dr Plavšić.

Podseća da je početak epidemije koronavirusa u martu 2020. godine proglasio ministar zdravlja, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

„U skladu sa istim zakonom, uz procenu epidemiološke situacije i uticaju na zdravlje ljudi i društva u celini, Institut za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut i Republička komisija za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, kada se za to steknu zakonski uslovi, može da predloži ministru zdravlja da proglasi prestanak epidemije“, ističe dr Plavšić.

Kraj pandemije, pak, može da proglasi samo Svetska zdravstvena organizacija (SZO), koja je proglasila i njen početak.

„Komitet SZO za primenu međunarodnog pravilnika treba da definiše kriterijume koji treba da budu ispunjeni da bi se proglasio kraj pandemije. S obzirom na to da se radi o novoj bolesti, kriterijumi za donošenje takve odluke još nisu precizno definisani. Uglavnom, potrebno je da se proceni da kovid-19 ne predstavlja javnu zdravstvenu pretnju i opasnost od međunarodnog značaja. Ili da se kovid-19 više ne kvalifikuje kao globalna vanredna situacija i ne predstavlja globalnu zdravstvenu opasnost“, napominje dr Plavšić.

„Kovid-19 će postati endemska i sezonska bolest“

Dodaje da pojedinačne zemlje mogu proglasiti kraj epidemije samo na svojoj teritoriji, takođe kada se za to stvore zakonom predviđene mogućnosti.

„Prethodne definicije koje su važile za proglašavanje kraja neke epidemije bile su da prođe dvostruki period inkubacije za neku zaraznu bolest, što je najčeće bilo 28 dana, a da se ne pojavi nijedna novozaražena osoba. Međutim, to za kovid-19 ne važi jer se radi o potpuno drugačijoj bolesti koja neće nestati i neće biti iskorenjena. Ta bolest će postati endemska i sezonska, kao grip, uz očekivanje da će moći da se drži pod kontrolom primenom novih i boljih generacija vakcina“, kaže sagovornica N1.

Više informacija možete pročitati OVDE.