Društvo

U Braničevskom okrugu do sada 10 slučajeva groznice Zapadnog Nila

ilustracija/pixabay

ilustracija/pixabay

U Srbiji su ove godine rеgistrоvаnа 202 pоtvrđеnа slučаја оbоlеvаnjа оd grоznicе Zаpаdnоg Nilа u humаnој pоpulаciјi. U Braničevskom okrugu do sada su registrovano 10 slučajeva ovog virusa.

Naviše ih je prijavljeno na teritorije Beograda – 85, a zatim sledi Šumadijski okrug sa 29, Južnobanatski okrug sa 21 i Južnobački okrug sa 16 obolelih.

Po jedan slučaj je prijavljen sa područja Moravičkog, Zlatiborskog i Rasinskog kruga a po dva sa teritorije Mačvanskog i Severnobanatskog kruga.

Batut je na svom sajtu naveo i da su u Pomoravskom i Кolubarskom okrugu prijavljena po četiri a Podunavskom okrugu šest obolelih.

Na području Srednjebanatskog okruga prijavljeno je sedam, Braničevskog 10, a Sremskog okruga 13 obolelih od virusa Zapadnog Nila.

Od osam smrtnih ishoda u ovogodišnoj sezoni, koji se mogu dovesti u vezu sa tim oboljenjem, po dva su registrovana na teritoriji Srednjebanatskog okruga i Beograda i po jedan na području Južnobačkog, Šumadijskog, Mačvanskog i Pomoravskog okruga.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje, odnosno oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti komaraca.

Sezona transmisije tog virusa u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra.