Društvo

Kriza zbog eksplozije u Poljskoj: Hitan sastanak NATO

FOTO: Ilustracija/Pixabay

FOTO: Ilustracija/Pixabay

U poljskom selu Pševodovu, nedaleko od granice sa Ukrajinom u popodnevnim časovima došlo je do eksplozije u kojoj su poginule dve osobe. Nakon hitnog sastanka Biroa za nacionalnu bezbednost i odbranu zbog izveštaja da su eksploziju izazvala dva zalutala ruska projektila, portparol vlade Pjotr Miler saopštio je da vlada podiže nivo spremnosti vojske kao odgovor na incident.

Štaviše, on je poručio novinarima da vlada razmatra da li da pokrene Član 4, što bi značilo da će se članice NATO-a međusobno konsultovati nakon što im se ugrozi „teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbednost“. U razgovorima se razmatra da li pretnja postoji i kako joj se suprotstaviti, a odluke se donose jednoglasno.

„Odlučili smo da ćemo analizirati da li da se pokrene postupak iz Člana 4. Severnoatlanskog pakta. Zbog osetljivosti situacije, bićete obavešteni. Sednica vlade uskoro počinje“, dodao je Miler.

Rojters je, pozivajući se na dvoje evropskih diplomata, nedugo potom izvestio da će se ambasadori zemalja članica NATO sastati u sredu na zahtev Poljske. Ovaj mehanizam konsultacija aktiviran je nekoliko puta u istoriji NATO, poslednji put pre godinu dana, kada su turski vojnici poginuli u napadu iz Sirije. U tom slučaju NATO je odlučio da se konsultuje, ali nije preduzeo nikakvu akciju.

Osim toga, poljski predsednik Andžej Duda sazvao je za sutra sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost, saopštio je večeras šef njegovog kabineta Pavel Šrot.

Pentagon je prethodno saopštio da ne može da potvrdi izveštaje da je reč o ruskim raketama i da nastavlja da prati situaciju, dok je šef diplomatije EU Žozep Borelj u stalnom kontaktu sa ministrima spoljnih poslova EU o situaciji u Poljskoj, preneo je Rojters. NATO, čija je članica i Poljska analizira izveštaje u kojima se tvrdi da su eksploziju izazvale ruske rakete, saopštio je za Euronews zvaničnik Alijanse. „Razmatramo ove izveštaje i blisko koordiniramo sa našim saveznikom Poljskom“, rekao je zvaničnik NATO-a za Euronews.

Ovim povodom oglasilo se i rusko ministarstvo odbrane, koje je ove navode nazvalo „provokacijom“.

Više informacija možete pročitati OVDE.