Društvo

Pravo na popust zbog uštede struje ostvarilo milion i po domaćinstava

Foto: Envato elements

Foto: Envato elements

Direktor snabdevanja električnom energijom u ogranku „EPS Snabdevanje“ Aleksandar Bjeličić rekao je za RTS da je od 3,37 miliona domaćinstava, njih 45 odsto smanjilo potrošnju struje u oktobru. Pravo na popust na račun za struju ima 1,5 miliona domaćinstava.

Domaćinstvima koja štede struju svakog meseca od oktobra do marta mogu smanjiti račun 15 do 30 posto. Uštede se obračunavaju u odnosu na isti mesec prošle godine, a prve su već evidentirane u oktobarskom računu, koji je stigao. Ko ima popust, on je na računu označen stavkom 6.

Direktor snabdevanja električnom energijom u ogranku „EPS Snabdevanje“ Aleksandar Bjeličić rekao je gostujući u Jutarnjem dnevniku da je od 3,37 miliona domaćinstava, njih 45 odsto smanjilo potrošnju u oktobru 2022. u poređenju sa oktobrom 2021. godine.

Prema njegovim rečima, stavku 6 za pospust ostvarilo je 1,5 miliona domaćinstava.

„Najveći broj domaćinstava je ostvario popust od 30 posto (oko 700.000 domaćinstava), popust od 15 odsto ostvarilo je 554.000 domaćinstava, odnosno 16 odsto od ukupnog broja, osam odsto ostvarilo popust od 20 odsto (njih 264.000)“, naveo je Bjeličić.

Naveo je primer da prosečno domaćinstvo troši oko 350 kilovat-časova, sa popustom od 15 odsto račun je mogao da bude umanjen oko 450 dinara, sa popustom od 30 odsto račun je umanjen i više od 800 dinara.

Dodao je da su najviše ostvarili popust oni koji se greju na struju, verovatno i zato što su temperature ove godine bile više nego prošle.

Vlada je dala preporuke za štednju na svim nivoima – štede i lokalne samouprave, institucije, ustanove, preduzeća.

Napominje da su i građani i privreda ozbiljno shvatili energetsku krizu, pa je ukupna potrošnja u oktobru 2022. smnjena za 11 posto u poređenju sa oktobrom 2021. godine. Što se tiče domaćinstava, taj procenat iznosi 13 odsto (odnosno 145 miliona kilovat-časova).

Bjeličić kaže da su najveće uštede ostvarene u Beogradu, Sremska Mitrovica, Subotica, Zrenjanin.

Najugroženiji imaju pravo na mesčni popust od 120 do 250 kilovat-sati. Bliži se kraj godine, u januaru treba da podnesu novi zahtev za te olakšice.

Bjeličić je rekao da je u prošlom mesecu umanjenje za energetski ugroženog kupca ostvarilo 61.441 domaćinstvo i pozvao sve građane koji spadaju u ovu kategoriju da se jave lokalnim samoupravama i da od 1. decembra podnesu zahteve za sticanje statusa energetski ugroženog kupca za 2023. godinu.

Govoreći o naplati, kaže da su kupci odgovorni i da je naplata 98 procenata, a 62 odsto domaćinstava plaća račun do 28. u mesecu i ostvaruju popust od pet odsto u mesecu.