Društvo

Potpisan ugovor vredan 337 miliona evra o izgradnji puta od Požarevca do Golupca

Foto/TS. Požarevac ulaz u grad

Foto/TS. Požarevac ulaz u grad

Komercijalni ugovori o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji deonice brze saobraćajnice od petlje Požarevac na autoputu Beograd-Niš do Golupca i Velikog Gradišta potpisani su u Predsedništvu Srbije.

Potpisivanju je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je naglasio da je danas važan dan za Srbiju jer se tom saobraćajnicom povezuje centralni sa istočnim delom Srbije.

Vučić je rekao da je vrednost radova 337 miliona evra i da je to bila izuzetno korektna ponuda kineskih partnera.

Prema njegovim rečima, sledeća najbolja ponuda je bila veća od 400 miliona evra.

On je napomenuo i da radovi treba da budu završeni do novembra 2024. kada će, kako je rekao, od Beograda do Golupca moći da se stigne za 75 minuta, a do Gradišta za jedan čas.

Vučić je naglasio da se tom saobraćajnicom povezuje centralni i istočni deo Srbije, koji je, kako je rekao, više od 80 godina bio zapostavljen.

Prema njegovim rečima, saobraćajnica će doprineti ekonomskom i turističkom razvoju Istočne Srbije.

Dodao je da kineska kompanija, koja je već radila u Srbiji, uvek uzima i domaće radnike.

Ambasadorka Kine Čen Bo je rekla da današnji ugovor predstavlja nastavak uspešne saradnje dve države na ekonomskom napretku u vreme koronavirusa.

Sa kinekom kompanijom ugovor su potpisali ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić.

Ugovor se odnosi na projektovanje i izvođenje radova na izgradnji državnog puta 1. B reda, deonice brze saobraćajnice: auto-put E-75 Beograd-Niš (petlja „Požarevac“) – Požarevac (obilaznica) – Veliko Gradište – Golubac.

Ukupna dužina buduće brze saobraćajnice je 67,94 kilometra.