Kultura

Promocija monografije i projekcija filma o karijeri Ljiljane Blagojević

Foto: G. Jovanović

Foto: G. Jovanović

U Narodnoj bilblioteci „Ilija M. Petrović’’ u Požarevcu, u četvrtak, 1. decembra, posetioce očekuje multimedijalna promocija o delu značajne srpske glumice.

Monografija o Ljiljani Blagojević, dobitnici nagrade „Pavle Vuisić’’, kao i dokumentrani film o njenoj karijeri, promovisani su najpre na Filmskim susretima u Nišu ove godine.

Priređivač monografije „Glumački maraton Ljiljane Blagojević’’ je teatrološkinja Dragana Bošković, koja je o glumici velike karijere i radu na knjizi rekla sledeće: „Veliko mi je zadovoljstvo što sam prvi put autor monografije koja ide uz nagradu ‘Pavle Vuisić’. Ja sam, kao što znate, teatrolog i za mene je bio veliki izazov da napišem knjigu o filmskom delu moje dobre prijateljice, Ljilje Blagojević. Kad sam dobila taj zadatak i kad sam pristala da to uradim, onda sam pomislila da svakako to treba da bude drugačije od svega što sam do sada radila u nekim prethodnim monografijama, a i od onoga kako je do sada rađena ta vrsta publikacije. Ona je i vizuelno drugačija, to više nije samo portret na koricama, nego je jedan kolaž svih velikih Ljiljinih uloga. Smatrali smo da ova knjiga treba da se događa u nekoj vrsti dijaloga. Onda sam ja zamolila Ljilju da sa svojim gostima ona sama razgovara. U istom trenutku autorka filma Andrea Ada Lazić i ostali koji smo u ovome učestvovali, složili smo se da knjiga i film treba da budu tesno isprepleteni. Koliko sam imala uvid u prethodne monografije, ovoga puta to nije bilo strogo odvojeno, da knjiga nastane od jednog autora a potpuno drugi reditelj, uvek u produkciji dragocenog Centar filma, uradi film po svom nahođenju. I taj film obično nema nikakve veze sa knjigom, osim što se radi o istoj osobi. Ovoga puta knjiga podržava film, a film podržava knjigu.’’

Ljiljana Blagojević je ostvarila brojne uloge na filmu, od kojih kao posebna vrednost ostaju kreacije u filmovima „Sjećaš li se Doli Bel’’ i „Zavet’’ Emira Kusturice, „Večernja zvona’’ Lordana Zafranovića, „Miris dunja’’ Mirze Idrizovića. 

Gosti na promociji u biblioteci Ilija M. Petrović’’ biće glumica Ljiljana Blagojević, Jadranka Blanuša Vučković, direktorka Centar filma, i Dragana Bošković, teatrolog, autorka monografije. Početak promocije je u 19 sati u Svečanoj sali Biblioteke.