Društvo

Pripreme za novi paviljon za žene: Počelo rušenje starog

FOTO: Boom93/N.Stojićević
Nakon rušenja starog paviljona

FOTO: Boom93/N.Stojićević Nakon rušenja starog paviljona

U kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu izvode se radovi na rušenju starog paviljona i pripreme za početak izgradnje novog u kom će kada bude izgrađen biti smešteno 220 osuđenica.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević ranije je rekao da je plan da do kraja godine počne izgradnja paviljona u KPZ za žene u Požarevcu za smeštaj 220 osuđenica, koji će u potpunosti zadovoljiti sve neophodne standarde.

Projekat izgradnje novog paviljona obuhvata izvođenje radova na rušenju postojećeg glavnog smeštajnog objekta i na istom mestu izgradnju novog objekta za sneštaj osuđenih lica. Objekat će biti priključen na izgrađenu infrastrukturu kompleksa, vodovod, fekalnu i kišnu kanalizaciju, kao i na postojeću kotlarnicu i trafostanicu.

FOTO: Boom93/N.Stojićević
Pre rušenja

Garantni rok za izvedene radove je dve godine od dana primopredaje objekta.

Vrednost radova je 490 miliona dinara.

Inače, poslovi rušenja stare i izgradnje nove zgrade, u postupku javne nabavke, povereni su grupi izvođača koju čine firme iz Vranja, Leskovca, Kragujevca i Obrenovca, a vrednost radova za koje rok iznosi 36 meseci, uz dvogodišnji garantni rok, iznosi 592 miliona dinara. Uporedo su realizovane i javne nabavke za projektantski i stručni nadzor, koje su ugovorene za ukupno 23 miliona dinara.

Boom93/arhivska fotografija

U KPZ za žene u Požarevcu tokom 2019. godine završena je izgradnja novog paviljona za smeštaj 160 osuđenica. Novi paviljon je tada opremljen posteljinom koju su šile osuđenice i nameštajem koji prave osuđenici u Zabeli koji su prethodno prošli obuku za te poslove.

U novom paviljonu u КPZ za žene, površine 2.600 kvadrata, smešteno je otvoreno, poluotvoreno i prekršajno odeljenje. Vrednost radova iznosila je 1,7 miliona evra, od čega je 85 odsto finansirala Evropska unija.