Društvo

Petković: Beograd će razmotriti povratak naših bezbednosnih snaga na Kosovo

FOTO: Printscreen/InsajderTv

FOTO: Printscreen/InsajderTv

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je na sever Kosova ušlo 300 do 350 pripadnika Kosovske policije, uključujući pripadnike specijalne jedinice. On je optužio kosovskog premijera da je nastavio sa „protivpravnim i nasilnim akcijama“ u cilju okupacije severa Kosova. Najavio je i da će Beograd, zbog svega, „razmotriti povratak do 1.000 naših bezbednosnih snaga na prostor Kosova i Metohije, onako kako to predviđa Rezolucija 1244, posebno član 4 ove rezolucije, kao i član 6 aneksa 2.“

„Predsednik Aleksandar Vučić mnogo puta je ponovio da se više nikada neće ponoviti ni pogrom niti ‘Oluja’, i čini mi se da dovoljno dobro nisu shvatili, pogotovo oni na Zapadu koji treba da urazume Prištinu, šta znači ono što je predsednik Vučić rekao“, kazao je Petković na konferenciji za novinare u Beogradu.

„Ja se nadam da nakon ovoga što se večeras dogodilo, sada oni koji treba da urazume Kurtija shtvataju šta znači ova važna i značajna poruka, jer mi želimo da sačuvamo naš narod, i nećemo dopustiti da naš narod strada, da ga neko progoni, ubija i maltretira“, dodao je Petković.

Zemljama zapada je poručio da „dobro vode računa (…) da posle ne budu iznenađeni odlukama Beograda.“

„Jer nismo mi ti koji smo ušli u bilo kakve provokacije, koji su prekršili Briselski sporazum, koji ne žele normalizaciju odnosa, već sve to radi Aljbin Kurti kog očigledno neko pušta“, ocenio je direktor Kancelarije za KiM.

Petković je na početku konferencije rekao da je Kurti „večeras nastavio sa protivpavnim i nasilnim akcijama u cilju okupacije severa Kosova i Metohije.“

Dodao je i da je, prema saznanjima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, između 300 i 350 policjaca, „što patrolnih što pripadnika ROSU sa dugim cevima pod punom ratnom opremom i sa okolpopnim vozilima“, oko 20.30 upalo na sever Kosova, iz pravca južne Mitrovice ka naselju Bošnjačka mahala.

„A, onda su bukvalno okupirali i blokirali celu severnu Mitrovicu i na kraju se stacionirali u mešovitim naseljima. Naime, kao razlog ili povod za upad albanske policije na sever je navedeno to što su Albanci koji žive u mešovitim sredinama navodno uplašeni zbog onog što se dešava na severu KiM“, rekao je Petković navodeći da se pre dva dana na severu desilo nasilje Aljbine Kurtija i „njegov način obračuna sa Srbima“.

Cilj kosovskog premijera je, prema Petkovićevim rečima, „da se nasilno, sa dugim cevima, nametne održavnje protivpravnih izbora“ u četiri opštine na severu Kosova.

Petković je naveo i kako je Kurti ranije danas „slavodobitno hapsio vino i rakiju, i napadao ljude i porodicu Petrović koja je vlasnik vinarije u Velikoj Hoči“, kao i da je kosovska policija „maltretirala našu decu u vrtiću u Leposaviću“.

Direktor Kancelarije za KiM poručio je zapadnim zemljama da zakon mora da se poštuje, i da albanska policija sa juga, po tački devet Briselskog sporazuma, nemaju pravo da budu prisutni na severu Kosova.

„I to svi dobro znaju, i svi se prave ludi, i očigledno dopuštaju Aljbinu Kurtiju da ide u ovakve veoma opasne akcije koje imaju za cilj da sahrane Briselski sporazum“, poručio je.