Društvo

Uspešna godina KUD ,,Božidar Dimitrijević-Kozica”: Zablistali na San Remu i osvojili svet

FOTO: A. Stepanović

FOTO: A. Stepanović

Kulturno-umetničko društvo ,,Božidar Dimitrijević – Kozica“ iz Drmna učestvovalo je na raznim manifestacijama u zemlji i inostranstvu. Ipak, 2022. godinu zapamtiće po do sada nezabeleženom uspehu – tokom učešća na Svetskom Festivalu u San Remu osvojili su 1. mesto.

Seoski ansambl Braničevskog okruga je krajem septembra ove godine dobio poziv za učestvovanje na Svetskom festivalu folklora u San Remu, gde su osvojili prvo mesto takmičivši se sa 22 zemlje sveta. Na takmičenju su bili učesnici iz Norveške, Rumunije, Kanade, Amerike, Slovačke, Švajcarske, Češke, Čilea, Litvanije, Bugarske, Portugala, Nemačke, Italije, Letonije, Brazila i naš KUD iz Srbije.

Foto: A. Stepanović

Umetnički rukovodilac i koreograf Lidija Stojadinović za Boom93 je rekla: ,,Stigao nam je poziv za učestvovanje na Svetskom festivalu folklora San Remo 2022 uz objašnjenje kako su pratili naš trud i rad i odlučili da baš mi budemo učesnici. Turneja je trajala 5 dana, a koncerti su se 0državali širom Italije, Francuske i Monaka u Monte Karlu, Nici, Kanu i San Remu. Bilo nam je nezamislivo i neverovatno da jedan mali ansambl sa velikim srcem dobije ovakvu ponudu. I to srce i ljubav su nas pokrenuli. Nismo pogrešili — ušli smo u istoriju jednog malog sela, koje je osvojilo svet.”

Foto: A. Stepanović

Kulturno-umetničko društvo „Božidar Dimitrijević-Kozica” osnovano je 1951. godine sa ciljem očuvanja narodnih igara, pesama i običaja.

Iako je seoski ansambl više puta bio najbolji u opštini i regionu, državne nagrade osvojili su 1997, 1999, 2015 i 2020. godine na Smotri folklornih ansambala sela Srbije. Učestvovali su i na državnom takmičenju Znanje imanje 1981 i 1987. godine, kao i na međunarodnoj manifestaciji „BEMUS” i predstavljali su svoje umeće širom bivše Jugoslavije. Ansambl je gostovao u Grčkoj, Severnoj Makedoniji, Bugarskoj, Poljskoj, Italiji, Francuskoj, Bosni i Hercegovini i Rumuniji. Iz Bugarske, Poljske, Severne Makedonije i Italije doneo je pobedničke nagrade i zlatne plakete.

FOTO: A. Stepanović