Društvo
Pripreme za Božić: Badnjak od 100 do 200, žito 100 dinara
FOTO: Boom93/A.Stepanović
Sugrađani koji Božić proslavljaju po julijanskom kalendaru, danas obavlju pripreme i kupovinu za spremanje Badnje večere i Božića.
Pripreme za proslavu Božića uveliko traju, praznična kupovina obavlja se u trgovinama i na pijacama gde građani mogu pronaći sve potrebno za trpezu.
Ponuda na tezgama je raznovrsna, ima sve svega od koštunjavog voća, meda, raznih kolača, ribe, piletine, svinjetine, mlečnih proizvoda, bundeve pa sve do dekoracija za trpezu, badnjaka, žita, raznih ukrasnih venčića koje domaćice kupuju za kuću.
Badnjak se može kupiti po ceni od 100, 150 i 200 dinara, žito 100 dinara, venčići su 200 dinara, ikebane od 300 do 600 dinara.
Za posnu trpezu na Badnje veče prodavci nude širok asortiman suvog i orašastog voća.
Prodavci kažu da građani kupuju, ali ove kao i prethodne godine mnogo manje nego ranijih godina, a cene su šarolike. Suvo voće uglavnom se prodaje upakovano po 100 grama, tako da se šljive, grožđe, smokve, trešnje, urme, kajsije prodaju po ceni od 100 dinara, a tu su i žele bombone koje se mogu kupiti po ceni od 150 do 200 dinara.
Što se ribe tiče, prodavci kažu da količinu koju građani kupuju diktira cena, tako da se građani odlučuju za manju količinu. Tako se na požarevačkoj pijaci „Krug“ šaran može kupiti za 699 dinara za kilogram, som i smuđ za 999, dok je oslić preko 400 dinara. Oni koji žele da kupe već isprženu ribu mogu da računaju da za kilogram treba da izdvoje bar duplo više u odnosu na cenu sveže ribe.
Ponuda na požarevačkim pijacama je bogata, ali prema rečima kako prodavaca, tako i kupaca kriza se oseća.