BBC News

Rusija i Ukrajina: Nemačka šalje Ukrajini tenkove, javljaju mediji – Zelenski smenio mnoge zvaničnike

Getty ImagesNemačka će poslati i dozvoliti isporuku Leopard 2 tenkova Ukrajini Dok ruske snage nastavljaju ofanzivu u nekoliko pravaca na istoku i jugu Ukrajine, iz Berlina poručuju da će poslati tenkove Ukrajini i da će dati zeleno svetlo da i ostale države mogu da isporuče Leoparde. Nemačka je oklevala zbog zabrinutosti da bi slanje Leopard […]

An Leopard Tank of the Bundeswehr Panzerlehrbrigade 9 during a presentation of capabilities by the unit on May 20, 2019 in Munster, Germany

Getty Images
Nemačka će poslati i dozvoliti isporuku Leopard 2 tenkova Ukrajini

Dok ruske snage nastavljaju ofanzivu u nekoliko pravaca na istoku i jugu Ukrajine, iz Berlina poručuju da će poslati tenkove Ukrajini i da će dati zeleno svetlo da i ostale države mogu da isporuče Leoparde.

Nemačka je oklevala zbog zabrinutosti da bi slanje Leopard 2 tenkova moglo da eskalira sukob sa Rusijom.

Međutim, nemački kancelar Olaf Šolc odlučio je da pošalje najmanje 14 tenkova Leopard 2 A6, navodi nekoliko nemačkih medija.

Osim u Donbasu, pre svega oko strateški važnog grada Bahmuta, ruska vojska napada i u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

Nekoliko visokih ukrajinskih zvaničnika, među kojima i Kirilo Timošenko, zamenik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika, podnelo je ostavke, a drugi su smenjeni zbog sumnje u korupciju.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski smenio je i načelnike pet regionalnih administracija. Više o smenama širom Ukrajine pročitajte ovde.

BBC ruski servis identifikovao je više od 12.200 ruskih vojnika poginulih u ratu u Ukrajini. Među njima je 800 mobilisanih.

Misija Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) nije pronašla vojnu opremu u ukrajinskim nuklearnim elektranama, kako je tvrdila ruska strana.

„Naš tim je zajedno sa ukrajinskim rukovodstvom [stanica] proverio da li postoji vojna oprema. Rezultat ovih provera je negativan i mi ćemo pripremiti izveštaj“, rekao je šef agencije Rafael Grosi pred Evropskim parlamentom.

Prema podacima ruske obaveštajne službe, ukrajinska vojska skladišti oružje i municiju koju isporučuje Zapad, uključujući rakete za HIMARS MLRS, na teritoriji uz nuklearnu elektranu, nadajući se da ih ruske trupe neće napasti, izjavio je šef ruske spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin.

Savetnik Kancelarije predsednika Ukrajine Mihail Podoljak je demantovao ove izjave.


Pogledajte video o borbama za Bahmut:

Rusija i Ukrajina: Bitka za Bahmut
The British Broadcasting Corporation

Dan 335.

  • Ruska vojska napada položaje Ukrajinaca u Donbasu, Zaporškoj i Hersonskoj oblasti
  • Poljska zvanično zatražila odobrenje Berlina za slanje tenkova Leopard 2 Ukrajini
  • Nemačka odlučila da pošalje najmanje 14 Leopard 2 tenkova Ukrajini, i dala zeleno svetlo drugim državama
  • Rajnmetal, proizvođač tenkova Leopard, spreman je da prebaci Ukrajini 139 tenkova čim nemačka vlada za to da dozvolu.
  • BBC ruski servis identifikovao je više od 12.200 ruskih vojnika poginulih u ratu u Ukrajini. Među njima je 800 mobilisanih
  • Zemlje EU dogovorile su još jednu tranšu vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 500 miliona evra
  • Nova ruska vojna reforma odgovor je na mogućnost širenja NATO-a i kolektivnom Zapadu na korišćenje Ukrajine u hibridnom ratu protiv Rusije, rekao je novoimenovani načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov u prvom javnom obraćanju
  • Posle spaljivanja Kurana, iz Turske poručemno Švedskoj da ne računaju na njenu podršku za prijem u NATO – više o tome pročitajte ovde
  • Sistemi protivvazdušne odbrane u Moskvi postavljeni posle napada dronovima na vazdušne baze u Saratovskoj i Rjazanskoj oblasti
  • Više od 6,5 miliona građana Ukrajine je napustilo zemlju od početka sukoba, od toga polovina je otišla u Rusiju
linije fronta u Ukrajini

BBC

Belorusko-ukrajinski pakt o nenapadanju?

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je Kijev navodno ponudio Minsku da zaključi pakt o nenapadanju.

Nije precizirao ko je tačno izneo takav predlog.

„Ne znam zašto Ukrajinci to rade. Traže da se ni u kom slučaju ne borimo protiv njih… Predlažu potpisivanje pakta o nenapadanju“, citirala je beloruskog predsednika agencija Belta.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski takođe nije precizirao ko je i kada izašao sa ovom inicijativom, ali je rekao da neće napasti Belorusiju.

„Sve što Ukrajina zvanično nudi, čujete. Mi nećemo napasti Belorusiju i nikada nismo ni nameravali. Nema takvih namera“, rekao je Zelenski.

„Ovo je glavni signal od celog ukrajinskog naroda beloruskom narodu.

Belorusija je dozvolila delu ruskih snaga da se stacioniraju na njenoj teritoriji, a jedan od pravaca invazije bila je upravo iz Belorusije, iako beloruske trupe nisu učestvovale u tome.

Ali već nekoliko meseci stručnjaci sugerišu da bi se uskoro mogao pojaviti drugi front: Belorusija će ući u rat na strani Rusije.

Saga Leopard: Poljska zatražila odobrenje Berlina

Mesec dana uoči početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, u Nemačkoj i Evropi se vodila polemika oko uzdržanog stava Berlina u vezi sa slanjem vojne opreme Kijevu i uopšte po svetu.

Nekoliko je razloga zašto je Nemačka jedno vreme odbijala da šalje napadačku vojnu opremu Ukrajini.

Godišnje istraživanje otkriva da većina Nemaca veruje da su diplomatski pregovori najbolji način za rešavanje sukoba.

Nemačke trupe retko učestvuju u sukobima u kojima je angažovan NATO, osim u mirovnim misijama; postoji nekoliko izuzetaka – i oni su bili kontroverzni – kao što je Balkan 1990-ih i, nedavno, Avganistan.

Ironično, Nemačka je jedan od najvećih svetskih izvoznika oružja (iako je njena proizvodnja manja od proizvodnje SAD i Rusije).

I ima strogu kontrolu nad tim gde se šalje oružje, iako je i vlada Angele Merkel ponekad bivala optužena da se ne pridržava tih pravila.

Prema sadašnjim propisima, Nemačka mora da odobri izvoz tenkova drugim zemljama kao što je Poljska.

Nemački kancelar Olaf Šolc, iako skeptičan prema nemačkoj umešanosti u vojne sukobe i zabrinut da bi to izazvalo eskalaciju sukoba, odobrio je slanje tenkova i dao zeleno svetlo ostalim zemljama.

Proizvođač oružja Rajnmetal je upozorio da bi zahtevi za renoviranje i pripremu odložili njihovu isporuku mesecima.

Tenkovi Leopard 2 su posebno dizajnirani da se suprostave ruskim tenkovima T-90 koje koriste u invaziji.

Veruje se da ih ima više od 2.000 širom sveta, a ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da će oko 300 njih pomoći da se obezbedi poraz Rusije.

tenkovi leopard

BBC

Pročitajte ispovesti ljudi koji su preživeli užase rata u Ukrajini:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk