Ekološka Patrola

Čišćenje cevovoda, prečišćavanje otpadnih voda: Kakvu vodu pijemo?

FOTO: Envato elements ilustracija

FOTO: Envato elements ilustracija

Higijenski i zdravstveno ispravna voda za piće jedan je od osnovnih preduslova dobrog zdravlja, a pristup vodosnabdevanju i kvalitet vode za piće Svetska zdravstvena organizacija je svrstala u osnovne pokazatelje zdravstvenog stanja stanovništva. Pregovaračko poglavlje 27 koje se bavi zaštitom životne sredine slovi kao najobimnije, najteže, i definitivno najskuplje. Ali ne i kao manje važno.  

U godišnjem izveštaju Evropske komisije za  poglavlje 27 stoji da Srbija mora da se uhvati u koštac sa ovim problemom. Nepročišćene kanalizacione i otpadne vode su glavni izvor zagađenja  i nije napredovalo u ovoj oblasti. Ono što, kako je objašnjeno, treba da bude prioritet, jeste rukovanje i održavanje objekata za vodu i otpadne vode. Takođe, Srbija bi trebalo da preuzme standarde Direktive Evropske unije o vodama, kao i standarde povezanih direktiva koje se odnose na kvalitet vode.

Cilj 6 Agende 2030 za održivi razvoj odnosi se na čistu pijaću vodu i bolje sanitarne uslove, dok se potcilj odnosi na unapređenje kvaliteta vode, obradu otpadnih voda i bezbednu ponovnu upotrebu.Do 2030. treba unaprediti kvalitet vode smanjenjem zagađenja, eliminisati odlaganje i na najmanju moguću meru svesti ispuštanje hemikalija i materija, prepoloviti udeo neprečišćenih otpadnih voda i značajno povećati recikliranje i bezbednu ponovnu upotrebu na globalnom nivou.

Kakva je situacija u Požarevcu?

Kada je reč o otpadnim vodama, strateško rešavanje regulisano je ugovorom za realizaciju izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže. Ugovor je potpisan između gradonačelnika Požarevca Sašom Pavlovićem, direktorom JP Vodovod i kanalizacija Požarevac Aleksandrom Dimitrijevićem i direktorom KFV predsedništva u Srbiji Rudigerom Hartmanom.

Sada već bivši ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Momirović izjavio je, nakon potpisivanja posebnog ugovora za realizaciju izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Požarevcu, da se u okviru dugogodišnje saradnje sa Nemačkom razvojnom bankom KFV sprovode projekti u oblasti vodosnabdevanja, otpadnih voda i upravljanja čvrstim otpadom, a za ekološku infrastrukturu u Požarevcu će biti opredeljeno 18,2 miliona evra.

FOTO: Boom93/arhivska fotografija

„Postojeće postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda izgrađeno je šezdesetih godina, pa se zbog ograničenih tehničkih kapaciteta postojećeg kanalizacionog sistema u Požarevcu, celokupna količina sakupljenih otpadnih voda ispušta bez prečišćavanja u Brežanski kanal i Veliku Moravu i sa takvom praksom moramo da prestanemo“, rekao je tada Momirović.

Gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović je tada rekao da se potpisivanjem ugovora zvanično otpočinje druga faza,  odnosno realizacija programa izgradnje postrojenja za preradu otpadnh voda. Postrojenje će imati za cilj obezbeđenje ekološko-higijenskih bezbednih tretmana otpadnih voda, u skladu sa standardima EU i Republike Srbije, kao i zaštitu površinskih i podzemnih voda. Voda koju pijemo i koju vraćamo nazad u reke treba da bude još čistija.“ Gradonačelnik je dodao da nijedno postrojenje ne može da zameni svest građana o važnosti zdrave pijaće vode i očuvanja životne sredine.

Foto: S. Lisac

Novo postrojenje biće izgrađeno kod Gradskog hipodroma na mestu starog postrojenja koje je bilo izgrađeno šezdesetih godina prošlog veka i nije više u funkciji. Danas se otpadne vode izlivaju direktno u Veliku Moravu. Radovi bi prema najavama trebalo da počnu ove godine, a  celo postrojenje mora da bude završeno 2025. godine. Izgradnja postrojenja trebalo bi da reši problem mešanja atmosferske i kanalizacione vode i da se srede kolektori koji postoje u gradu.

Trenutno Grad Požarevac traži izvođača za redovno održavanje i čišćenje Brežanskog kanala. Procenjena vrednost nabavke je 20.833.000,00 dinara bez PDV-a. Javna nabavka je raspisana i rok za podnošenje prijava je do 14. februara. Radovi podrazumevaju, između ostalog, održavanje i čišćenje Brežanskog kanala od gradskog hipodroma do uliva u Veliku Moravu podrazumeva radove, između ostalog, i ručno čišćenje otvorenog kanala od mulja, zasipa i rastinja na deonici od zatvorenog dela do izliva otpadnih voda od fabrike stočne hrane do zaobilaznice, i od zaobilaznice do kraja kanala. Takođe je potrebno ukloniti prepreke (razni otpad većeg gabarita) iz korita brežanskog kanala sa utovarom i odonošenjem na deponiju koju odredi Grad Požarevac.

Foto: EnvatoElements/Ilustracija

 

Projekat fabrike za preradu vode nije više aktuelan

Izgradnja postrojenja za preradu vode za piće bila je aktuelna tema 2019. godine, kada se najavljivalo da ukoliko se završe svi infrastrukturni radovi na mreži vodovoda i kanalizacije, do kraja prve polovine naredne decenije, Požarevac, Kostolac i okolna sela rešićr pitanje vodosnabdevanja.

Međutim, projekat fabrike za preradu vode nije više aktuelan. Direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Aleksandar Dimitrijević kaže da se pitanje vodosnabdevanja rešava izgradnjom četiri dubokih bunara na izvorištima Ključ i Meminac. Nakon što je JKP “Vodovod i kanalizacija” sprovelo javnu nabavku za izgradnju četiri duboka bunara na Memincu i vodoizvorištu “Ključ”, podneta je jedna ponuda privrednog subjekta i sklopljen ugovor na skoro 60 miliona dinara bez PDV-a. Da bi unapredili kvalitet vode, nadležno preduzeće nedavno je izbušilo 3 nova dubinska bunara koji prema prvim istraživanjima imaju tek 0.15mg nitrata, a koji će mešanjem sa vodom iz ostalih bunara dodatno smanjiti i druge parametre zbog kojih je voda tvrda – poput mangana. Projekat je vredan oko 72 miliona dinara.

Foto: Pixabay illustracija

Kakvu vodu pijemo?

Zavod za javno zdravlje kao preventivna zdravstvena ustanova više decenija redovno kontroliše ispravnost vode za piće gradskog vodovoda u Požarevcu. Voda za piće iz gradskog vodovoda Požarevac nikada nije bila mikrobiološki neispravna, kažu u Zavodu za javno zdravlje. U Vodovodu je u dva navrata bilo problema sa vodosnabdevanjem zbog povećane koncentracije nitrata i to 2016. godine, odnosno u decembru 2015.  i  januaru 2016. godine, navodi direktorka Zavoda za javno zdravlje, Ana Jovanović.  Voda za piće je mikrobiološki i fizičko-hemijski ispravna.

FOTO: Boom93/ S.Lisac

Od početka 2022.  godine, zaključno sa 30. novembrom Zavod je  uradio ukupno 660 uzoraka u Požarevcu, od kojih je fizičko-hemijski neispravan bio jedan uzorak, a mikrobiološki dva uzorka.

Pre tri meseca, 22. oktobra 2022. godine prvi put je urađen tretman čišćenja vodovodne mreže grada, a JKP “Vodovod i kanalizacija” najavilo je čišćenje, ne zbog poboljšanja mikrobiološkog kvaliteta pijaće vode, već kako je navedeno, u cilju uklanjanja dugogodišnjeg taloženja biofilma u cevovodu.

Sprovedeno je čišćenje cevovoda dužine preko 176 hiljada metara, a stručni nadzor nad izvršenjem obavljalo je JKP ,,Vodovod i kanalizacija“. Ovaj posao čišćenja dodeljen je firmi Twinoxid iz Beograda, Jedinom ponuđaču na javnoj nabavci. Ova firma čistila je cevovod za oko 12,5 miliona dinara sa PDV-om. Čišćenje je finansiralo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Podsećamo da su građani Požarevca najpre dobili obaveštenje da voda neće biti ispravna za piće samo u danima vikenda, to se produžilo  na još tri dana. Čekali su se rezultati analize vode Zavoda za javno zdravlje i date preporuke da se  voda iz gradskog vodovoda Požarevac ne koristi za piće i pripremu hrane, a da može samo za sanitarno-higijenske potrebe. Inače, Zavod za javno zdravlje  Požarevac nije dobio zvanično obaveštenje da će JKP VIK Požarevac obaviti čišćenje vodovodne mreže, degradacijom biofilma, te se oglasio zahtevom da uradi analize nakon ovakve intervencije, a u cilju sigurnosti zdravlja građana Požarevca i zdravstveno- bezbedne vode. Zbog toga su građani čekali još tri dana dok rezultati uzorkovanja ne budu gotovi.

O tretmanu DEGRADACIJA BIOFILMA distributivne vodovodne mreže koji je izvodila druga firma, obavešteni smo u petak 21.10.2022, a tretman je izvršen 22.10.2022. sa početkom u 8h. O prisustvu biofilma u vodovodnoj mreži je potrebno tražiti informaciju od vodovoda ili firme koja je izvela pomenutu intervenciju. U okviru svojih nadležnosti Zavod za javno zdravlje Požarevac je brinuo da Gradski vodovod što pre uspostavi redovnu funkciju i da voda za sve građane bude zdravstveno bezbedna.

 Direktor JKP “Vodovoda i kanalizacija”, Aleksandar Dimitrijević je na pitanje Boom 93 zašto je rađen tretman degradacije biofilma, ukoliko nije bilo bakterija u vodi, odgovorio da je čišćenje vodovodne mreže grada prevencija od rizika pojave mikrobiološke neispravnosti vode i uklanjanja naslaga na cevovodima nastalih u eksploataciji mreže.

Foto: Boom93

“Ovaj postupak se obavlja u skoro svim većim gradovima, pod različitim nazivima. U gradu Požarevcu oko 70% mreže je starije od 30 godina. Tretman, bilo kakav, nije nikada rađen u Požarevcu. Rezultate po obavljenom tretmanu objavio je ZZJZ Požarevac.”, naveo je Dimitrijević. U javnoj nabavci koja je raspisana u julu ove godine nije navedeno kojim će se preparatom čistiti cevovod, samo je određena dužina cevovoda.

Srbija je u julu 2021. godine usvojila akcioni plan za sprovođenje strategije upravljanja vodama

Postignut je umeren nivo usklađenosti sa pravnim tekovinama EU u oblasti kvaliteta vode, stoji u godišnjem izveštaju Evropske komisije za 2022. godinu. Zagađenje azotom i fosforom potiče iz energetskog sektora, od javnih preduzeća za otpad i zapadne vode, kao i iz hemijske industrije i industrije minerala. Neusklađenost sa standardima koji se odnose na kvalitet vode i dalje predstavlja veliki razlog za zabrinutost u određenim oblastima, na primer u slučaju prisustva arsena.

Srbija je u julu 2021. godine usvojila akcioni plan za sprovođenje strategije upravljanja vodama. Treba da intenzivira napore u pogledu usklađivanja svog zakonodavstva sa pravnim tekovima EU, kao i da ojača administrativne kapacitete, naročito jedno za praćenje, sprovođenje i međuinstitucionalnu koordinaciju. Takođe, treba rigoroznije da pristupi problemu zagađenja reka i da započne sa sprovođenjem mera nakon održavanja prekograničnih konsultacija za reke poput Dunava, Drine, Dragovištice i Peka.

Poboljšanje lokalnog upravljanja, naročito u pogledu rada i održavanja postrojenja za vode i otpadne vode, i dalje predstavlja prioritet. Veća transparentnost pri planiranju i odabiru ulaganja u životnu sredinu, kao i njihovom upravljanju obezbeđuje bolje održavanje pravnih propisa i standarda EU u ovom sektoru, kao i bolju vrednost za novac.

 

.