Društvo

Kako je epidemija malih boginja uticala na vakcinaciju dece na lokalu?

Foto:Boom93/Ilustracija

Foto:Boom93/Ilustracija

<p class="news-description pb-3 pt-1 pt-mb-3">Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Batut, u Smederevu je do sada laboratorijski potvrđeno 28 slučajeva malih boginja, od toga 20 kod dece. Nakon epidemije koja je proglašena u susednom Smederevu, Dom zdravlja u Požarevcu beleži veći obuhvat vakcinacije kod dece, a prema informacijama koje smo dobili od početka godine naknadno je vakcinisano 60 mališana.

Broj roditelja koji se odlučio da naknadno vakciniše svoje dete MMR vakcinom je povećan pre svega zbog mera koje je preduzelo Ministarstvo zdravlja još u decembru, ali i onih koje su pokrenute i na lokalu, odnosno od strane našeg Doma zdravlja, pojašnjava za Boom93, Milana Stojanović, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu predškolske dece.

U požarevačkom Domu zdravlja u prethodnom periodu ažurirani su podaci i napravljeni spiskovi dece koja nisu primila vakcinu po godištima, kako bi se dodatno podstakli roditelji da dovedu decu i zaštite ih vakcinom.

Foto: S.Lisac

„Od kraja decembra naknadno je vakcinisano 60 mališana, koji su rođeni 2018., 2019. i 2020. godine. Akciju je pokrenula i predškolska ustanova u gradu, tako da smo napravili zajednički dogovor i pooštrili određene uslove, tako da su sad i roditelji ozbiljnije shvatili vakcinaciju, a rezultat svega toga je i povećanje broja dece koja su naknadno primila vakcinu“, navodi načelnica.

U Požarevcu za sada nema registrovanih slučajeva malih boginja, a nadležni će i u narednom periodu preduzimati mere kako bi podstakli i ostale roditelje čija deca nisu primila MMR vakcinu da ih dovedu na vakcinaciju i na taj način doprinesu sprečavanju pojave malih boginja u gradu.

Obuhvat vakcinisane dece u Požarevcu, ne računajući 2022. godište je 86%

Kako je ranije za Boom93 rekla načelnica, obuhvat vakcinisanosti MMR vakcinom kod dece u Požarevcu je zadovoljavajući. Prosek vakcinisanosti sve dece, ne računajući 2022. godište je oko 86 %. Nizak procenat vakcinisanosti imaju deca godišta 2020.

Razlog je što se vakcina daje u prvoj godini života, a roditelji izbegavaju da vode decu na vakcinu u tom periodu i odlažu je zbog raznih predrasuda koji u poslednjih nekoliko godina promoviše antivakcinalni lobi, rekla Stojanović i dodala da roditelji ne žele da vakcinišu decu pre perioda dok dete ne progovori, prohoda, te u najvećem procentu vakcinu deca prime tek u drugoj polovini druge godine života.

„Radi se o tome da su ta deca rođena baš kada je krenula odbojnost prema vakcini zbog antivakcinalnog lobija. Deca godišta 2017. i 2016.  imaju odličan stepen vakcinisanosti, 95%. Kada se sve brojke saberu i podele dobijamo da je prosečno vakcinisano 86 % dece, što je u odnosu na jedan veći deo Srbije dosta dobro“, rekla je ranije načelnica.