Društvo

Bajden u iznenadnoj poseti Ukrajini, obećao još vojne pomoći

Youtube screenshot

Youtube screenshot

Američki predsednik Džo Bajden došao je u iznenadnu posetu Kijevu, iako je bila najavljena njegova dvodnevna poseti Poljskoj radi obeležavanja prve godišnjice ruske invazije na susednu Ukrajinu, objavio je BBC.  

Američki predsednik se sastao sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, a tokom zajedničkog obraćanja obećao je još pola milijarde dolara dodatne pomoći Ukrajini. Kako je rekao, paket podrazumeva još vojne opreme, uključujući artiljerijsku municiju i haubice.

Zelenski je rekao da su on i Bajden razgovarali o oružju dugog dometa koje može biti isporučeno Ukrajini, a koje ta zemlja do sada nije dobila.

Bajden je govorio o izdržljivosti ukrajinsko otpora dok rat ulazi u drugu godinu

.Ranije tokom dana spekulisalo se da bi Bajden mogao da stigne u Kijev, a na to su ukazivale i izuzetno jake mere bezbednosti u gradu, kakve su bile samo kada je dolazio tadašnji premijer Velike Britanije Boris Džonson. Očekuje se da će se američki predsednik u Ukrajini zadržavti svega par sati.

Bajden boravi u Ukrajini na dan kada se u toj zemlji održava komemoracija povodom smrti 107 ljudi, koji su izginuli tokom protesta protiv vlasti 2014. godine.