Društvo

Industrija fosilnih goriva: Rekordni profiti bez želje za smanjenjem zagađenja

FOTO: Envato elements ilustracija

FOTO: Envato elements ilustracija

U novom izveštaju Međunarodne agencije za energiju (IEA) navodi se da industrija fosilnih goriva „ne uspeva da se pozabavi emisijom metana uprkos svojim obećanjima da će otkriti i popraviti infrastrukturu koja curi”.

Vesti kažu da je 2022. globalna energetska industrija izbacila oko 135 miliona tona metana u atmosferu. Ovo je samo malo ispod rekordnog iznosa objavljenog 2019. godine, dodaje se. Vašington post navodi da se, prema izveštaju, 75 odsto emisija metana iz sektora nafte i gasa može smanjiti jeftinim i lako dostupnim tehnologijama.

List citira izvršnog direktora IEA Fatiha Birola:

„Smanjenje metana je među najjeftinijim opcijama za ograničavanje kratkoročnog globalnog zagrevanja. Jednostavno nema izgovora”.

List navodi da je izveštaj „odbacio odbijanje velikih naftnih i gasnih kompanija” da investiraju u tehnologije za smanjenje emisija i upoređuje potreban novac sa „rekordnim profitom industrije koji je ostvaren prošle godine”.

Metan, koji čini prirodni gas, može da pobegne u vazduh iz naftne i gasne infrastrukture. Kompanije za fosilna goriva takođe mogu da pale ili sagorevaju višak gasa koji može da ispusti metan u atmosferu.

Izveštaj je kritikovao odbijanje velikih naftnih i gasnih kompanija da plate oko 100 milijardi dolara potrebnih za tehnologije koje bi predvodile smanjenje emisija, što je manje od tri odsto profita industrije u 2022.

Energetski giganti kao što su Šel (Shell), Britiš petroleum (BP), Eon (Ekkon) i drugi prijavili su rekordne profite prošle godine kao posledicu sankcijama na uvoz ruskog gasa i nafte.

Sankcije su tako pogoršale globalnu energetsku krizu, posebno u Evropi, koja se oslanjala na ruske zalihe.

U izveštaju se navodi da energetski sektor čini oko 40 odsto ukupnih prosečnih emisija metana iz ljudskih aktivnosti, odmah iza poljoprivrede, i odgovoran je za 135 miliona tona metana ispuštenih u atmosferu prošle godine.

„Neukroćeno oslobađanje metana u proizvodnji fosilnih goriva je problem koji ponekad ide ispod radara u javnoj debati”, rekao je Birol.

„Proizvođači fosilnih goriva moraju da se pojačaju i kreatori politike moraju da se umešaju – i oboje to moraju učiniti brzo”.

Blumberg napominje da je „veoma velika curenja“ metana pala za 10 odsto, ali dodaje da „globalne naftne i gasne operacije i dalje emituju ekvivalent masivnog ispuštanja Severnog toka u proseku svakog dana”.

Metan je gas staklene bašte koji je 80 puta jači od ugljen-dioksida u kratkom roku i odgovoran je za oko petinu ukupnog zagrevanja. 2021. godine, svetski lideri su se obavezali da do kraja decenije smanje emisiju metana iz ljudskih aktivnosti za 30 odsto, piše N1.

Ograničavanje emisija iz rudnika uglja — još jednog izvora metana — smanjenjem potrošnje uglja je takođe istaknuto u izveštaju IEA, koja je razvila komplet alata i regulatornu mapu puta za kreatore politike i industriju o smanjenju metana u uglju.