Društvo
Požarevac će 10. septembra mirisati na ajvar

Foto: Boom93/M. Veljković
Kako bi se pronašao najbolji recept i rešila misterija gde i ko pravi najbolji ajvar u Srbiji, takmičarski karavan “Izađi mi na teglu” krenuo je u obilazak više od 20 gradova širom Srbije i u svakom od njih će organizovati jednodnevno takmičenje u pripremanju ajvara.
Prvoplasirana ekipa iz svakog grada takmičiće se na finalnom kulinarskom “okršaju”, gde će biti izabran najbolji ajvar u Srbiji.
Karavan u Požarevac dolazi 10. septembra.
Kao i svake godine, učesnicima će biti obezbeđeni svi uslovi za nadmetanje, a takmičari mogu doslovno doći sa rukama u džepovima jer organizatori karavana obezbeđuju kompletno opremljeni takmičarski štand, čuveni Smederevac, papriku, drva, tegle, ulje, šećer i so.
Nakon završene sedme sezone, karavan je obišao čak 170 gradova, napunio preko 35.000 tegli ajvara, takmičarima je obezbeđeno oko 90 tona paprike, karavan je posetilo blizu 800.000 posetilaca, a više od trideset domaćinstava je podstaknuto uspešnim plasmanom pokrenulo sopstvenu proizvodnju ajvara. Ono što je takođe zanimljivo jeste da karavan u proseku u toku jedne sezone obiđe 20.000 km.