Kultura

Poznat dvadeset sedmi dobitnik nagrade Zlatni ključić Smedereva

Foto: Smederevska pesnička jesen

Foto: Smederevska pesnička jesen

Nagrada Zlatni ključić Smedereva na 54. Međunarodnom festivalu poezije „Smederevska pesnička jesen” pripašće Ranku Pavloviću, pesniku iz Republike Srpske.

Jednoglasnu odluku je na sastanku održanom 20. februara 2023. godine doneo Žiri za dodelu nagrade Zlatni ključić Smedereva, koji čine Jovica Tišma, predsednik, i članovi Dejan Aleksić i Branko Stevanović.

Kako se navodi u saopštenju žirija, Ranko Pavlović jedan je od najznačajnih i najplodnijih stvaralaca za decu koji pišu na srpskom jeziku, i jedan od najznačajnih srpskih pisaca u Republici Srpskoj. Pesničko delo zbog kojeg zavređuje ovu nagradu čine zbirke „Šta jutro doručkuje”, „Rasti brže, to je lako”, „Basnovite pjesme”, „Kad se uši zacrvene, izabrane i nove pjesme”, „Pjesme za pričanje”, „Nova planeta”, „Bubamara u butiku”.

Ranko Pavlović živi i radi u Banjaluci. Piše pesme, pripovetke, romane, dramske tekstove i eseje za odrasle, zatim pesme, priče, romane i dramske tekstove za decu. Bavi se književnom kritikom i esejistikom. Ove godine obeležava šezdesetogodišnjicu književnog rada i tim povodom novosadski Prometej i banjalučka Besjeda, iz više desetina zbirki pesama i zbirki pripovedaka za odrasle i mlade čitaoce, sedam romana i dve zbirke eseja, objavili su njegova „Izabrana djela” u 14 tomova – osam za odrasle i šest za decu. Zastupljen u čitankama, lektiri i mnogim našim i stranim antologijama, a njegove pesme i pripovetke prevođene su na dvadesetak stranih jezika. Nagrađen je brojnim nagradama, a samo neke od njih su Kočićeva, Skender Kulenović i Laza Kostić. Dodeljene su mu povelje Udruženja književnika Srbije, Udruženja književnika Republike Srpske i Akademije Ivo Andrić za životno delo.

Pedeset četvrti Međunarodni festival poezije „Smederevska pesnička jesen” biće održan sredinom oktobra. Najzačajnija nagrada koja se dodeljuje jeste Zlatni ključ Smedereva, najzanačjnije pesničko priznanje u našoj zemlji. Neke od brojnih nagrada koje se dodeljuju jeste i pomenuta nagrada Zlatni ključić, zatim, Zlatna struna, za najbolju neobjavljenu poetsku knjigu na srpskom jeziku, nagrada Tomislav Stevanović i nagrada Smederevski Orfej.

Konkurs za Zlatno slovce

„Smederevska pesnička jesen raspisala je konkurs za nagradu Zlatno slovce. Na konkursu mogu učenici mlađih razreda osnovnih škola sa teritorije Grada Smederevo. Tema ovogodišnjeg konkursa nosi naziv „Kad zinu patike”, što je naslov pesme Ranka Pavlovića, ovogodišnjeg dobitnika nagrade Zlatni ključić Smedereva. Pod istim ovim naslovom autori treba da napišu i pošalju svoje pesme.

Konkurs za izložbu fotografija „Pesma svetlopisana”

U petak, 3. marta, 54. Međunarodni festival poezije „Smederevska pesnička jesen” raspisaće konkurs za izložbu fotografija „Pesma svetlopisana”. Nagrada Pesma svetlopisana 2023. godine dodeljuje se za najuspešniju autorsku izložbu fotografija inspirisanu pesmom „Oplakivanje Smedereva” Miodraga Pavlovića.