Društvo

Prvi korak ka izgradnji aeodroma u Velikom Gradištu

Pixabay/ ilustracija avion

Pixabay/ ilustracija avion

Prema međunarodnoj klasifikaciji aerodroma koju izrađuje ICAO (International Civil Aviation Organization), broj 4 označava dužinu piste koja će prema usvojenom planu biti duža od 1.800 metara, a slovna oznaka “D” znači da će saobraćati avioni raspona krila od 36-52 metra i razmakom ivica točkova glavnog stajnog trapa od 9 do 14 metara.

Kako je i ranije najavljivano, južna zona područja koje obuhvata plan predviđena je za izgradnju komercijalnih delatnosti orijentisanih ka razvoju turističke ponude i tehničkih objekata koji će raditi u sklopu aerodroma.

Planom je takođe definisana i buduća saobraćajna infrastruktura. Postojeća saobraćajnica ka turističkom naselju Beli bagrem se priključuje na državni put IB reda broj 34, a glavni saboraćajni pristup do aerodroma vodiće preko novog putnog pravca.

Kako će buduči aeodrom izgledati?

Budući kompleks aerodroma Srebrno jezero u Opštini Veliko Gradište prostiraće se na 215 hektara obuhvatiće poletno-sletnu stazu sa rulnim stazama u dužini od 1.500 metara.

Ovo je navedeno u Elaboratu za rani javni uvid plana detaljne regulacije izgradnje aerodroma, čiji je naručilac Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U planu je navedeno da da područje izgradnje aerodrom obuhvata delove katastarskih opština Veliko Gradište, Kumane i Kisiljevo, u zoni šumskog kompleksa Beli bagrem koji, kako se navodi, više nije potreban zaizgradnju golf terena i ranije planiran način korišćenja.

Prema planu, postojeća travnata poletno-sletna staza biće zadržana, a postojeće melioracione kanale neophodno je rekonstruisati i zaceviti, a pojedine trase i izmestiti. Planom se uzima u obzir i budući razvoj aerodroma, te njegova dogradnja i povećanje kapaciteta. Ističe se da je, prema važećoj planskoj dokumentaciji šireg područja, planirani aerodrom Srebrno jezero moguće uključiti i u mrežu regionalne ponude.

Više informacija možete pročitati OVDE.