Društvo

Tri godine od vanrednog stanja: Tiodorović kaže da je zatvaranje bilo nepotrebno

N1/Printscreen

N1/Printscreen

Epidemiog dr Branislav Tiodorović je povodom godišnjice uvođenja vanrednog stanja u Srbiji zbog pandemije koronavirusa rekao da se sa istorijske distance može reći da je lokdaun bio neopravdan, ali da su sve protivepidemijske mere bile neophodne u određenim situacijama.

Upitan da li su sve odluke i stroge mere koje su donete tokom pandemije bile opravdane, Tiodorović je za Tanjug rekao da je potrebno uzeti u obzir vreme i situaciju u kojoj su takve mere donete.

„Niko u svetu nije bio siguran u izvor bolesti, načine prenošenja i širenja kao ni u neophodnost mera zaštite i samozaštite. Pri tome, terapija je uveliko lutala i usavršavala se u hodu, odnosno razvoju bolesti i epidemiološke situacije“, rekao je Tiodorović, koji je bio član Kriznog štaba od početka pandemije.

Zbog pandemije koronavirusa u Srbiji je vanredno stanje uvedeno na današnji dan, 15. marta 2020. godine. Zatvoreni su bili vrtići, škole i fakulteti, a starijima od 65 godina bilo je ograničeno kretanje.

Tog dana do 15 časova u Srbiji je ukupno bilo registrovano 57 slučajeva zaraze. U svetu je bilo zaraženo više od 170.000 ljudi, a aktivno zaraženih više od 75.000.

Istog dana vanredno stanje uvedeno je u još nekim državama, EU je predložila ograničvanje putovanja u zemlje Unije, Srbijavoz je obustavio saobraćaj ka Crnoj Gori, dok je Montenegro erlajns prizemljio svoje avione.

Istog dana data je prva eksperimentalna vakcina protiv kovida.