Društvo

Izveštaj SE: Srbija među zemljama u kojima su novinari najviše bili zatrašivani

FOTO: Ilustracija/Pixabay

FOTO: Ilustracija/Pixabay

Srbija se nalazi među zemljama u kojima su novinari prethodne godine najviše puta bili zatrašivani, navodi se u izveštaju „Rat u Evropi i borba za pravo na prijavu” Platforme za promovisanje zaštite novinarstva i bezbednosti novinara Saveta Evrope, prenosi Udruženje novinara Srbije (UNS).

Novinari su, kako se navodi, najviše puta bili izloženi pritisku u Rusiji, ali i Srbiji, Hrvatskoj, Italiji, Grčkoj i Poljskoj.

U ovom izveštaju je zabeleženo 289 zabrinjavajućih slučajeva u 37 zemalja.

Prema rezultatima ovog istraživanja, novinari su bili ubijani, zatvarani, fizički napadani, pravno maltretirani i izloženi klevetama.

Prošle godine su u Jermeniji, Gruziji, Turskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu usvojeni ili predloženi novi restriktivni zakoni, za koje se u izveštaju ocenjuje da su novinarima onemogućili da se bez pritiska bave svojim poslom.

Prethodnu godinu je, prema izveštaju Platforme za bezbednost novinara Saveta Evrope, obeležio rat u Evropi, ali i niz novih i uspostavljenih metoda gušenja nezavisnog novinarstva.

U izveštaju se ističu nadzor i špijunski softver, pravno uznemiravanje, hapšenja, restriktivno zakonodavstvo, kao i nekažnjivost zločina koji su se dešavali prethodnih godina.

„Sadržaj izveštaja ilustruje jasnu i hitnu potrebu da Savet Evrope i druge evropske institucije koordinisano reaguju na pretnje sa kojima se novinarstvo u Evropi suočava”, navodi Evropska federacija novinara (EFJ).

Najmanje 12 novinara i medijskih radnika je ubijeno, dok je 21 povređen prilikom izveštavanja sa ratnih područja u Ukrajini, navodi se u izveštaju Platforme za promovisanje zaštite novinarstva i bezbednosti novinara.

U izveštaju se ističe da su „ruske dezinformacije preplavile medijski pejzaž u Ukrajini i širom Evrope”.

„Partnerske organizacije i dalje osuđuju pretnje po živote i bezbednost novinara koje su rezultat ruske agresije i nastaviće da dokumentuju napade na medijske radnike i pokušaje ograničavanja izveštavanja o ratu, kao i razotkrivanje potencijalnih ratnih zločina”, navode iz EFJ.

U izveštaju je zabeleženo i jedno ubistvo novinara koje nije povezano sa ratom u Ukrajini.

Novinar Gungor Arslan je ubijen u Turskoj dok je obavljao svoj posao.

U Turskoj je i najviše novinara bilo zatvarano – 52, dok je u svetu zabeleženo 127 slučajeva pritvaranja i zatvaranja novinara, što je 60 odsto više nego godine koja je prethodila ovom izveštaju.

Kada su u pitanju nekažnjena ubistva novinara, ništa se nije promenilo.

Nijedno upozorenje Platforme u vezi sa nekažnjivošću ubistava novinara nije prešlo u status „napredak” ili „rešeno”.

Platformu za promovisanje zaštite novinarstva i bezbednosti novinara uspostavio je Savet Evrope 2015. godine, u saradnji sa istaknutim međunarodnim nevladinim organizacijama aktivnim u oblasti slobode izražavanja i udruženjima novinara, kako bi pružio informacije koje mogu da služe kao osnova za dijalog sa državama članicama o mogućim zaštitnim akcijama.