Ekonomija

Svetska banka Srbiji odobrila kredit od 27,7 miliona evra

Foto: Envato elements/ilustracija

Foto: Envato elements/ilustracija

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je Srbiji zajam u iznosu od 27,7 miliona evra (30 miliona dolara) za podršku tržištu kapitala, navodi se u saopštenju Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Kredit je odobren kao podrška projektu „Podsticanje dugoročnog finansiranja kroz razvoj tržišta kapitala”, dodaje se u saopštenju, koje prenosi Nova ekonomija.

„Ovim zajmom pomoći će se Vladi Srbije da realizuje svoju Strategiju za razvoj tržišta kapitala kroz jačanje relevantnih institucija tržišta kapitala i podsticanje pravnih lica da emituju obveznice, uključujući i zelene i tematske obveznice”, izjavio je direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara.

Svetska banka navodi da funkcionalna tržišta kapitala omogućavaju da se izvori finansiranja diverzifikuju tako da privreda ne zavisi samo od bankarskog sektora, što posredno jača ekonomsku otpornost tokom fluktuacija kreditnih ciklusa.

U saopštenju se navodi i da korporativne obveznice mogu postati privlačan alternativni izvor dugoročnog finansiranja za ostvarivanje ciljeva zelene tranzicije u Srbiji.