Politika

Vučić: Postignut dogovor o nekoliko tačaka uključujući ZSO

FOTO: Boom93/S.Lisac

FOTO: Boom93/S.Lisac

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Ohridu da je u pregovorima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem uz posredstvo EU postignut dogovor o nekoliko tačaka za primenu sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa dve strane.

Posle 11-časovnih pregovora sa Kurtijem, uz posredstvo predstavnika EU Žozepa Borela i Miroslava Lajčaka, Vučić je novinarima rekao da će implemetacioni plan „morati da se nadograđuje” i da će tačke koje su dogovorene „postati deo pregovaračkog okvira za svaku od strana“ u pregovorima sa Unijom.

„Nekakav dogovor smo postigli, ovo neće biti sve, ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorili postaće deo pregovaračkog okvira za svaku od strana. U procesu koji je dugačak i ozbiljan, Evropski savet će procenjivati koliko je ko uradio iz implementacionog plana koji će morati da bude proširen iako meni ne bi smetalo da ostane ovakav”, kazao je Vučić.

Naveo je da na današnjem sastanku „nije ništa potpisao“ i ocenio da je za Beograd veoma značajno što je „kao prioretna obaveza stavljeno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), i to u skladu sa prethodno postignutim sporazum u okviru dijaloga”.

„Zbog toga sam zaista zadovoljan. Navedeno je da se odmah krene u formiranje ZSO, ali ne znam da li će Priština to uraditi”, dodao je Vučić.